LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 30/ octombrie – decembrie 2019

Share

EDITORIAL – SFINȚII CEI TINERI ȘI CURAȚI

Scriu aceste rânduri în târgul Iașilor, la doi pași de catedrala care adăpostește racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva. Peste numai câteva zile, aici va fi lumea de pe lume: Moldova toată (și nu numai!) se va aduna la marele praznic al ocrotitoarei ei. O sfântă copilă, o tânără de numai 27 de ani, s‑a mutat la Domnul, după ce trăise o viață de curățenie, post și rugăciune. De altfel, postul aspru este cel care i‑a dat supranumele, ca o formă de alint popular: Sfânta Vineri! Da, au fost și sunt biserici care au ca hram ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva (14 octombrie), iar în poporul dreptcredincios ele se numesc, pe scurt, Sfânta Vineri. A avut și Bucureștiul o biserică, Sfânta Vineri – Hereasca, demolată de Ceaușescu în iunie 1987. Ce durere, ce jale pe bieții creștini. Unii au apucat să „fure” câteva cărămizi din trupul sfârtecat de buldozere al bisericii, alții au aprins lumânări, unii au plâns, alții chiar au blestemat… Oricum ar fi, răul fusese făcut, oamenii au fost răniți în inima lor, cuvioasa exilată (a câta oară?), Bucureștiul îndoliat.

Acum lucrurile s‑au schimbat și prigoana a încetat, Sfânta așezată în racla de argint de la Iași sare în ajutorul celor necăjiți, al celor bolnavi, al celor nemângâiați. Căci dacă în continuare, de secole întregi, cei care îi cer ajutorul îl și primesc, nemijlocit, înseamnă că totul este real. Că de n‑ar fi, nu s‑ar povesti – vorba românului…

Așadar, toată lumea este așteptată la Iași, iar dacă nu ajungeți acum nu‑i bai: sunt alte 364 de zile în care Cuvioasa vă așteaptă. Și când spun asta, vorbesc foarte serios: chiar vă așteaptă, pe fiecare în parte!

Răzvan Bucuroiu