LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 31/ decembrie 2019 – februarie 2020

Share

EDITORIAL – MASA DE CRĂCIUN – AVENTURA CULINARĂ EXTREMĂ

 

Da, există și acest tip de aventură… Adică acel moment din viață în care îți testezi indirect rezistența, toleranța la stresul alimentar. Căci despre un stres alimentar este vorba, nemijlocit, în perioada sărbătorilor – care se întinde de la Crăciun până la Sfântul Ioan. În ce constă acest stres, acest test de anduranță? În faptul că, după perioada Postului Nașterii Domnului în care vreme de 40 de zile am mâncat numai vegetale și ceva pește, trecem brusc la o dietă bogată în grăsimi animale. Căci porcul este sursă majoră de grăsimi, iar cele asociate mesei de Crăciun de asemenea: lactate, ouă, iar la sfârșit trecem și pe zaharicale.

Dar nu numai alcătuirea meselor de sărbători este o problemă, ci și densitatea lor. La câte obligații familiale avem, la câți prieteni trebuie să vedem reiese faptul că solicitarea este maximă. În plus, nu uitați faptul că aceste mese – toate! – sunt udate din belșug cu tărie, cu bere și vin, lichioruri și digestive – și toate contribuie la o acumulare calorică impresionantă. Așadar, acum se justifică expresia folosită anterior – cea de stres alimentar? Din plin!

Soluția? Moderație, cumpătare, veselie temperată. Și asta pentru a evita să fim noi înșine subiect de știre de senzație, citită cu vocea inconfundabilă a Andreei Esca: „În aceste zile, mai multe persoane cu indigestie provocată de mesele îmbelșugate au ajuns la camerele de gardă ale spitalelor din România…”

A, să nu uit: multă, din ce în ce mai multă lume petrece cumpăna dintre ani în biserică, mulțumind lui Dumnezeu pentru încă un an care se deschide în fața vieții lor. Interesant, nu?

Răzvan Bucuroiu