LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 36/ decembrie 2020 – ianuarie 2021

Share

EDITORIAL – UN PRODUS BIO, ECO SAU ORGANIC? SAU POATE NATURAL?

 

Bio, eco, organic – iată trei denumiri, trei calificative de produs care pot crea confuzie în mintea oamenilor. Bunăoară, cauți legume sau fructe curate, ceva fără chimicale, fără pesticide, fără creșteri forțate, fără tehnici de hibridizare. Pur și simplu cauți mărul „adamic”, cel primordial, cel din grădina raiului. Cum îl deosebești de celelalte mere, poate mai frumoase, mai apetisante, mai atrăgătoare în formă și colorit? Care din ele este eco, care este bio, care este organic? Și care este natural?

Începem cu ultima categorie: „produs natural”. Când consumatorul vede această etichetă pusă pe ambalajul produsului, trebuie să știe că în spatele ei nu este… nimic. Adică orice produs poate să fie natural, fără constrângeri legale. Sau un produs alimentar „natural” poate conține aditivi alimentari și coloranți. Așadar, natural nu înseamnă mai nimic, este doar o denumire de marketing. Atâta tot.

Eco și bio, dar și organic reprezintă altceva. Ele definesc produse ecologice, realizate conform legii, fără utilizarea substanţelor chimice, fără intervenţii genetice şi în armonie cu natura şi mediul înconjurător, dar şi certificate, autorizate. Iar variațiunile denominative sunt specifice unor grupuri de țări. Astfel, organic se folosește în spațiul anglo‑saxon (SUA, Canada), în Germania eco, iar în Italia sau Ungaria bio.

Așadar, confuzia fiind risipită, ideea este să căutăm (pe cât posibil) acele produse cu eticheta „verde”. Și, desigur, să lăsăm totuși producătorii agricoli să‑și vândă produsele în piețe – produse românești muncite din greu, prin trudă cinstită. Închiderea piețelor agroalimentare a fost o lovitură grea pentru toată lumea: și pentru producători, și pentru consumatori. Mai ales pentru cei cu venituri mici, care au și ei dreptul la o marfă curată!

Tuturor, la mulți ani, cu sănătate și voie bună!

Răzvan Bucuroiu

 

IMPORTANT!

NOUL NUMĂR AL REVISTEI LECURI & REȚETE MĂNĂSTIREȘTI (CA DE ALTFEL ÎNTREAGA COLECȚIE A REVISTEI) POATE FI ACHIZIȚIONAT ȘI ÎN FORMAT ON-LINE (FĂRĂ DESCĂRCARE) DE LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/serial/archive/Q7IS6KPAEVD43LWZYLBG7ZKRIY