LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 39/ iunie – august 2021

Share

EDITORIAL – VINE VARA ȘI NE PUNEM PE SLĂBIT?

 

Da, s‑a creat o modă a ultimilor ani: toți oamenii trebuie să fie supli, trași ca prin inel! Indiferent de sex, vârstă, ADN, probleme de sănătate sau parametri fiziologici, atât femeile, cât și bărbații trebuie să aibă talie de viespe, umeri lați, picioare subțiri, abdomen plat. Cine spune asta? Toată industria publicitară, toate filmele de la Hollywood, toată industria modei, tot curentul muzical și artistic planetar! Slabi, cu toții trebuie să fim foarte slabi! Dar cu ce costuri pentru sănătatea trupească și sufletească?

Toate studiile oneste arată că „dietele minune” (diete de „înfometare”, dietele pe bază de pastile de slăbit, dietele foarte slabe caloric etc.), deși într‑o primă fază dau rezultate spectaculoase, au reversul adesea dramatic. De la faptul că peste un timp kilogramele pot reveni în forță și până la probleme serioase de sănătate, dereglări hormonale și depresii (18% din fotomodelele din Canada și Marea Britanie fac depresii severe în urma curelor abrupte de slăbit), mergând chiar până la performanțe diminuate ale creierului, care nu‑și mai primește doza de aminoacizi esențiali – toate aceste lucruri sunt extrem de serioase. Și atunci apare întrebarea: oare chiar merită? Chiar merită să ne distrugem sănătatea fizică și psihică pentru că la cutare post TV sau în cutare revistă ori site vedem persoane slabe date drept exemplu de succes pe toate planurile?

De aceea cred că, mai înainte de a aborda chestiunea frontal, trebuie să cerem sfatul celor dragi și – de ce nu? – poate și sfatul preotului cu care vorbim adesea. S‑ar putea să aflăm că sufletul pe care îl poartă trupul nostru este unul frumos, unul curat și plăcut celorlalți. Unul „de succes” în fața oamenilor! Și poate așa ne liniștim și gândurile influențate prea mult de vedetele care apar și dispar de pe firmament cu tot cu limonadele lor minune, cu dietele lor șoc, cu sfaturile utile, dar și cu nevrozele prost mascate de farduri și de camerele de luat vederi. La astea să ne gândim când vrem să avem trupurile lor – căci în sufletul lor chiar nu aș vrea să știu ce zace…

Răzvan Bucuroiu