LOADING

Type to search

Leacuri si Retete Manastiresti nr. 45/ august – octombrie 2022

Share

EDITORIAL – UN IMENS CÂȘTIG

Fitoterapia sau tratarea/ prevenirea bolilor cu ajutorul plantelor este veche de când lumea. Din timpuri străvechi, oamenii au înțeles puterea curativă a plantelor, realizând remedii felurite, tincturi, poțiuni, balsamuri și infuzii pentru un spectru larg de afecțiuni. Desigur, această practică a avut naivitățile și limitele ei, unii „vraci” crezând că plantele se folosesc în funcție de forma lor și de asocierea vizuală cu un organ: cele care „seamănă” cu ficatul sunt bune pentru afecțiunile hepatice etc.

În prezent, fitoterapia este o știință în toată legea și, mai nou, tinde să fie o componentă importantă în conceptul de medicină integrativă. Acest concept realizează o sinteză echilibrată între tratamentele alopate și cele complementare, pornind însă de la evaluarea stilului de viață și a componentelor psiho-emoționale ale acesteia.

În esență, avantajele fitoterapiei – constatate de științele medicale ale vremurilor noastre – sunt: 1) abordarea și tratarea bolnavului ca un întreg (plantele au efecte fizice și psiho-emoționale, echilibrând organismul la toate nivelele); 2) acțiunea blândă a planetelor și absența efectelor adverse (dar doar atunci când se respectă dozele adecvate); 3) previne și nu doar tratează, tratează și nu doar ameliorează; 4) substanțele active din plante acționează sinergic; 5) și, foarte important, fitoterapia se adresează bolnavului și nu bolii, printr-o abordare holistică.

Ei bine, aceste lucruri sunt cunoscute de sute de ani, pe cale experimentală, în mânăstirile noastre. Este ceea ce călugării „botaniști” experimentează mereu, căutând noi soluții și remedii din natura creată de Dumnezeu a fi de folos omului. Iar faptul că acum aceștia vorbesc deschis despre știința și experiența lor în paginile revistei nu poate fi decât un imens câștig!

 

Răzvan Bucuroiu

 

REVISTA POATE FI ACHIZIȚIONATĂ ȘI ÎN FORMAT PDF DE LA LINKUL:

https://account.paydemic.com/serial/archive/Q7IS6KPAEVD43LWZYLBG7ZKRIY