LOADING

Type to search

Cea mai vrednicã profesoara de religie

Share

21 noiembrie este Ziua scolii „Anastasia Popescu – Mama Sica“, deoarece Mama Sica a venit la prima orã de religie la Grãdinita Arc-en-Ciel cu 11 ani în urmã, chiar la sãrbãtoarea „Intrãrii în bisericã a Maicii Domnului“ (21 noiembrie). Anul acesta, de ziua scolii, am primit vizita doamnei Laetitia Leonte, prietena dragã a Mamei Sica. Cei mici au sustinut un program artistic din care nu a lipsit imnul scolii – „Rugãciune“ de Mihai Eminescu. Copii au stat îndelung de vorbã cu oaspetele lor, care le-a rãspuns cu rãbdare la întrebãri, le-a povestit despre Mama Sica si le-a admirat talentul de pictori sau de recitatori.
Prof. Mona Serbãnescu

Venerabila, fosta profesoarã de religie, autoarea cãrtii „Cum sã-i învãtãm pe copii religia?”, neobosita misionarã crestinã, meritã sã fie cunoscutã si de cei care n-au avut posibilitatea sã-i asculte vorba aducãtoare de bucurii, cãci au trecut, iatã!, 10 ani de la plecarea ei la Domnul. Fiindcã am avut fericirea de a mã fi socotit ea ca „iubitã prietenã” si „surioara mea scumpã”, încerc sã v-o aduc în fata ochilor prin aceste câteva rânduri.
S-a nãscut în 1911 în orãselul Rosiorii de Vede. Mama ei era fiicã de preot, asa cã de micã a fost crescutã în frica sfântã de Dumnezeu, chiar de bunica ei, preoteasa. Se ducea regulat la bisericã, asculta cu atentie si cu dragoste slujbele si predicile si a devenit o înteleaptã încã din anii copilãriei. Vãzându-o desteaptã si iubitoare de carte, învãtãtorul i-a sfãtuit pe pãrinti s-o dea la o scoalã cât mai bunã. Dupã absolvirea liceului a studiat Teologia la Bucuresti. Toatã puterea ei de muncã si toatã dragostea de învãtãturã si-a concentrat-o asupra marilor adevãruri mântuitoare ale Domnului nostru Iisus Hristos. Dar bunele si folositoarele cunostinte dobândite nu le-a putut preda decât timp de 14 ani, ca profesoarã de liceu si asistentã la Facultatea de Teologie din Bucuresti, cãci în 1948 regimul comunist a scos religia din scoli. Îndepãrtatã de la catedrã, Mama Sica s-a dedicat activitãtilor sociale ca sorã de caritate, pentru îngrijirea persoanelor vârstnice si neajutorate. Dupã 1989 s-a luptat ca nimeni altul pentru reintroducerea predãrii religiei în scoli.
Profesoara Anastasia Popescu a plecat la Domnul, plânsã si regretatã de toti câti au cunoscut-o. Pentru toate meritele ei a primit de la Patriarhul Teoctist „Crucea si gramata patriarhalã”.
Laetitia Leonte

Previous Article

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *