O clipă de neatenție…
Share

La Clinica de Arsuri și Chirurgie Plastică a Spitalului de urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu“ din București, sunt aduși anual 600-700 de copii cu arsuri. Cele mai multe accidente sunt casnice și se produc din neglijență. Suferința micilor pacienți este mare, dar oameni cu inimă și har le alină rănile, le șterg lăcrimioarele de pe obraji și le redau sănătatea.
Urme pe trup și în suflet
L-am întâlnit pe Dl Prof. Dr. Dan Enescu lângă patul lui Bogdan. Tocmai îi spunea că rănile se vindecă foarte bine și că, în curând, va pleca acasă. Pe chipul băiatului se vedea bucuria. Apoi, l-am rugat pe domnul doctor să ne spună câte ceva despre micuții lui pacienți și despre ce trebuie să știe și ceilalți copii și părinți.
„Orice om trebuie să aibă grijă de copii, cum ar avea grijă de Dumnezeu! După Dumnezeu, copiii sunt primii. Noi aici nu tratăm pacienți, ci copii – copii în suferință care trebuie să se întoarcă cât mai repede acasă și la școală, să crească normal, să învețe și să se joace. Este greu pentru mulți dintre ei, căci rămân urme pe trup și în suflet. Rămân copii stigmatizați, al căror viitor se schimbă.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns să avem astăzi o clinică nouă, modern utilată și o echipă de oameni devotați care fac tot pentru acești copii. Dar cel mai mult ar putea să facă părinții, având grijă ca asemenea accidente să nu se mai producă. Cei mai mulți copii se ard din neglijența lor sau a părinților. Copilul nu trebuie lăsat nesupravegheat și mai ales trebuie îndepărtate din preajma lui toate posibilele pericole: oale cu apă fiartă, ciorbă, cafea fierbinte, orice vas pe care copilul din curiozitate sau din greșeală îl poate răsturna. Copiii sunt ființe neajutorate și sensibile, care depind 100% de grija și de dragostea noastră. Din clipa în care copilul mic a început să mergă, părinții trebuie să-și pună problema unde poate ajunge prin casă pruncul și ce i se poate întâmpla. Aproape toate cazurile de copii arși sunt accidente casnice: vase cu lichide fierbinți, reșouri și alte aparate electrice, fire neizolate. Niciodată nu trebuie lăsat un copil mic singur în cameră sau în casă, dacă există asemenea pericole pentru el.
Apoi să nu uităm că pielea copiilor este de două ori mai subțire și mai sensibilă decât a adulților, iar o apă prea fierbinte care nouă ni se pare suportabilă poate produce o arsură unui copil.
Sfaturi extrem de utile
Dar cel mai important este ca imediat după o arsură, părinții să nu dea cu cine știe ce creme sau alifii, ci să pună zona arsă sub jet de apă rece, timp de 10 minute, apoi să vină de urgență aici. Tratamentul adecvat și imediat poate salva pielea copilului și micșorează suferințele acestuia.
Copiilor arși, pe care îi tratăm aici, eu le spun așa: Dacă noi toți ne-am născut o dată, voi v-ați născut de două ori. Acum, după ce ați scăpat cu viață din asemenea accidente, Dumnezeu v-a dăruit viața din nou și aveți o nouă șansă, să faceți poate mai mult decât am făcut noi. Domnul v-a mai dat o viață și trebuie să faceți ceva mai bun cu ea.
Iar noi, medicii, prin acești copii ținem legătura cu Dumnezeu, Îl simțim pe Dumnezeu aproape, Îl vedem ajutându-i și ajutându-ne. Mergem duminica la slujbă, trei ore, dar nu suntem aproape de Dumnezeu doar atunci, căci prezența Lui în viața noastră nu e o stare de moment, ci o permanență. Aici, zi de zi, printre acești copii, simțim că-L avem pe Dumnezeu aproape! Nici o clipă nu ești singur, Dumnezeu e cu tine, te înconjoară. Iar dacă nu-L ai pe Dumnezeu cu tine, degeaba trăiești.“