LOADING

Type to search

O clipă de neatenție…

Share

La Clinica de Arsuri și Chirurgie Plas­ti­­că a Spitalului de urgență pentru copii „Grigore Alexandrescu“ din Bucu­rești, sunt aduși anual 600-700 de copii cu arsuri. Cele mai multe accidente sunt casnice și se produc din neglijență. Suferința mici­lor pacienți este mare, dar oameni cu ini­mă și har le alină rănile, le șterg lă­cri­mioa­rele de pe obraji și le redau sănătatea.
Urme pe trup și în suflet
L-am întâlnit pe Dl Prof. Dr. Dan Enescu lângă patul lui Bogdan. Tocmai îi spunea că rănile se vindecă foarte bine și că, în curând, va pleca acasă. Pe chipul băiatului se vedea bucuria. Apoi, l-am rugat pe domnul doctor să ne spună câte ceva despre micuții lui pacienți și despre ce trebuie să știe și ceilalți copii și părinți.
„Orice om trebuie să aibă grijă de copii, cum ar avea grijă de Dumne­zeu! După Dumnezeu, copiii sunt primii. Noi aici nu tratăm pacienți, ci copii – copii în suferință care trebuie să se întoarcă cât mai repede acasă și la școală, să crească normal, să în­ve­țe și să se joace. Este greu pentru mulți dintre ei, căci rămân urme pe trup și în suflet. Rămân copii stigmatizați, al căror viitor se schimbă.
Cu ajutorul lui Dumnezeu am ajuns să avem astăzi o clinică nouă, modern utilată și o echipă de oameni devotați care fac tot pentru acești copii. Dar cel mai mult ar putea să facă părinții, având grijă ca asemenea accidente să nu se mai producă. Cei mai mulți copii se ard din neglijența lor sau a părinților. Copilul nu trebuie lăsat nesuprave­gheat și mai ales trebuie îndepărtate din preajma lui toate posibilele pericole: oale cu apă fiartă, ciorbă, cafea fierbinte, orice vas pe care copilul din curiozitate sau din greșeală îl poate răsturna. Copiii sunt ființe neajutorate și sensibile, care depind 100% de grija și de dra­gostea noastră. Din clipa în care copilul mic a început să mergă, părinții trebuie să-și pună problema unde poate ajunge prin casă pruncul și ce i se poate întâmpla. Aproape toate cazurile de copii arși sunt accidente casnice: vase cu lichi­de fier­binți, reșouri și alte aparate elec­trice, fire neizolate. Niciodată nu tre­buie lăsat un copil mic singur în cameră sau în casă, dacă există ase­menea pericole pentru el.
Apoi să nu uităm că pielea copii­lor este de două ori mai subțire și mai sensibilă decât a adul­ți­lor, iar o apă prea fierbinte care nouă ni se pare suportabilă poate produce o arsură unui copil.
Sfaturi extrem de utile
Dar cel mai important este ca imediat după o arsură, părinții să nu dea cu cine știe ce creme sau alifii, ci să pună zona arsă sub jet de apă rece, timp de 10 minute, apoi să vină de urgență aici. Tratamentul adecvat și imediat poate salva pielea copilului și micșorează suferințele acestuia.
Copiilor arși, pe care îi tratăm aici, eu le spun așa: Dacă noi toți ne-am născut o dată, voi v-ați născut de două ori. Acum, după ce ați scăpat cu viață din asemenea accidente, Dum­nezeu v-a dăruit viața din nou și aveți o nouă șansă, să faceți poate mai mult decât am făcut noi. Domnul v-a mai dat o viață și trebuie să faceți ceva mai bun cu ea.
Iar noi, medicii, prin acești copii ținem legătura cu Dumnezeu, Îl simțim pe Dumnezeu aproape, Îl vedem ajutându-i și ajutându-ne. Mergem duminica la slujbă, trei ore, dar nu suntem aproape de Dum­ne­zeu doar atunci, ­căci prezența Lui în viața noas­tră nu e o stare de moment, ci o permanen­ță. Aici, zi de zi, printre acești copii, simțim că-L avem pe Dumnezeu aproape! Nici o clipă nu ești singur, Dumnezeu e cu tine, te înconjoară. Iar dacă nu-L ai pe Dumnezeu cu tine, degeaba trăiești.“

Next Article