Sfânta Cruce
Share

„Iar Iisus, privind la el cu dragoste, i-a zis: Un lucru îüi mai lipseöte: Mergi, vinde tot ce ai, dä säracilor öi vei avea comoarä în cer; öi apoi, luând crucea, vino öi urmeazä Mie!“ Sfânta Evanghelie dupä Marcu X, 21
Mântuitorul a fost rästignit pe o cruce mare, de lemn. Prin sacrificiul säu, Mântuitorul a sfinüit crucea, care de atunci este simbolul tuturor creötinilor, este semnul biruinüei öi al victoriei vieüii asupra morüii, al binelui care învinge mereu räul. La fel ca o icoanä, crucea este purtätoare de har dumnezeiesc, sfinüind toate cele din jur prin prezenüa ei. De aceea credincioöii poartä cruciuliüe la gât öi îöi fac cu evlavie semnul sfintei cruci atunci când trec prin faüa unei biserici sau pe lângä o troiüä. În fiecare casä trebuie sä fie icoane öi cel puüin o cruce. În toate bisericile se aöeazä sfânta cruce pe masa din altar, iar în vârful turlelor sunt înälüate cruci mari, ca toüi oamenii sä vadä de departe cä acolo este Casa Domnului – aöa cum mai este numitä biserica. Dupä exemplul vieüii Mântuitorului nostru, Iisus Hristos, credinüa creötinä ne învaüä cä fiecare om trebuie „sä-öi poarte crucea“, adicä sä träiascä în räbdare öi smerenie, sä nu-öi piardä niciodatä speranüa în ajutorul Domnului öi în mântuirea sufletului. În viaüä, orice om are de întâmpinat greutäüi, nevoi öi släbiciuni, dar trecând peste ele cu räbdare öi speranüä, cu dragoste öi credinüä, ne putem mântui.
În üara noasträ sunt pästrate cu multä cinste fragmente din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rästignit Mântuitorul, acum 2000 de ani. În Biserica Sfântul Vasile din Bucureöti (vezi p. 5), la Mânästirile Secu, Cäldäruöani öi la alte sfinte mânästiri.
Creötinii se închinä öi se roagä cu multä evlavie înaintea Sfintei Cruci, cäci prin ea, Dumnezeu ne revarsä har, dragoste öi putere.