MÂnãstirea Putna
Share

Este ctitoria Dreptcredinciosului Voievod ªtefan cel Mare ºi Sfânt (sãrbãtorit de Biserica Ortodoxã pe data de 2 iulie). Legenda spune cã, dorind sã aleagã un loc deosebit pentru a ridica o mândrã mânãstire, ªtefan cel Mare s-a oprit pe dealul din apropiere, fascinat de frumuseþea locurilor. ªi-a încordat arcul ºi a slobozit cu toatã puterea o sãgeatã. Aceasta a tãiat iute vãzduhul ºi s-a înfipt undeva, în vale. ªi chiar în acel loc a ridicat Domnul ªtefan biserica mânãstirii. Putna a devenit un loc sacru datoritã oamenilor ce s-au ostenit aici de-a lungul veacurilor: cãlugãri smeriþi, cãrturari, meºteri iscusiþi. Putna este pentru orice român un loc sfânt. Aici parcã ºi natura se roagã: de jur-împrejurul mânãstirii dealurile blânde s-au aºezat parcã liniºtite în genunchi, izvorul ce coboarã fãrã grabã valea ºi-a oprit ºi el susurul ca sã asculte slujba de searã, iar soarele nici cã se îndurã sã mai apunã dincolo de dealuri. Iar dacã sufletul tãu doreºte mai multã liniºte, nu trebuie decât sã mergi în sus, pe Valea Putnei, încã vreo 4 kilometri. Vei ajunge la Mânãstirea Sihãstria Putnei, unde vei descoperi un “colþ de rai” coborât pe pãmânt!
Revenind la Mânãstirea Putna, ne închinãm smerit la mormântul Domnitorului ªtefan cel Mare ºi Sfânt, apoi admirãm statuia lui Eminescu, aflatã lângã bisericã, iar înainte de plecare vizitãm muzeul mânãstirii, unde e pãstratã o impresionantã colecþie de broderii din timpul Sfântului Voievod ªtefan, manuscrise vechi, icoane ºi obiecte de cult din argint, ºi alte exponate.
„Distrusã, jefuitã ºi incendiatã de nenumãrate ori de nãvãlitori, mânãstirea a fost refãcutã mereu. În ciuda dezastrelor, Putna a rezistat, devenind un puternic centru de culturã medievalã româneascã, mãrturie pe care o face ºi bogatul muzeu ce se aflã în incinta mânãstirii.” – Pr. Prof. Dr. Ene Braniºte, Dicþionar enciclopedic de cunoºtinþe religioase