Apostolul Românilor
Share

Sfântul Apostol Andrei mai este numit si “cel dintâi chemat”, cãci a fost primul dintre ucenicii Mântuitorului. În limba greacã “Andrei” înseamnã bãrbãtie si curaj, acest Sfânt fiind pentru crestini o icoanã a jertfei si a curajului, cãci a murit ca martir, fiind rãstignit pe o cruce în forma literei X, cu capul în jos. De atunci, aceastã cruce mai este numitã si Crucea Sfântului Andrei.
mântuitorul nostru, Domnul Iisus Hristos, a avut 12 ucenici apropiati numiti Apostoli. I-a învãtat ce înseamnã adevãrata dragoste si credintã si i-a trimis apoi în întreaga lume ca sã-i învete pe toti oamenii sã creadã în Dumnezeu si sã trãiascã fãrã de pãcate. Fiecare a plecat în altã parte, mergând din tarã în tarã, din cetate în cetate. Pe pãmântul tãrii noastre a ajuns Sfântul Apostol Andrei, pe care ne e drag sã-l numim si Apostolul românilor. Atunci când a ajuns în Dobrogea, Sfântul Andrei a adunat oamenii si le-a vorbit despre credinta în Iisus Hristos, apoi i-a botezat. Pânã în zilele noastre s-au pãstrat în folclorul românesc mai multe colinde si cântece în care se povesteste despre Sfântul Apostol Andrei si despre trecerea sa pe meleagurile noastre. Existã chiar si un pârâu ce-i poartã numele. În pestera în care Sfântul Apostol a poposit, s-a ridicat un altar, transformând locul într-o bisericã subteranã. Astãzi se aflã aici Mânãstirea Pestera Sfântului Apostol Andrei, pe care trebuie sã o vizitati cu pãrintii sau colegii de clasã, într-o excursie sau în vacantã.
Românii tin atât de mult la Sfântul Andrei încât l-au numit ocrotitorul Românie. Strãbunicii nostri au numit chiar luna decembrie Undrea, nume ce înseamnã “luna lui Andrei”, cãci ultima lunã a anului începe imediat dupã Sãrbãtoarea Sfântului Andrei.