LOADING

Type to search

„Sfântul” Biker

Share

Iaroslav este un oraş industrial aşezat pe Volga, la circa 300 km depărtare de Mos­cova. Vechi focar al credinţei pravoslav­ni­ce din Rusia medievală, este locul care a dat sau care a adăpostit moaştele multor sfinţi-martiri de dată recentă (vezi Sf. Ni­colae preotul, asasinat de comunişti), cuvioşi ori ierarhi (Sf. Ignatie Briancia­ni­nov). Moaştele acestuia din urmă, ale Sf. Ignatie, sunt adăpostite la Mânăs­ti­rea Tolga, aflată peste marele fluviu, la numai câţiva kilometri distanţă de oraş.

Ei bine aici, în această vară, a avut loc o pro­cesiune cu totul neobişnuită. În pre­zenţa ÎPS Chiril al Iaroslavului şi Rosto­vului, la ideea părintelui Gheorghi Liapşin (pre­ot în oraş), aici şi-au dat întâlnire „Urşii Negri”, asociaţia motocicliştilor din regiune, pentru o inedită procesiune. Omologi ai cele­brilor „bi­keri” nord-americani –  renumiţi prin stilul de viaţă nonconformist, la limita legii, a violenţei dar şi a blasfemului – motocicliştii ruşi au ştiut să-şi adapteze pasiunea lor pentru motoare, singurătate şi chef-de-ducă la spaţiul cu inci­den­ţe pravoslavnice în care trăiesc. Spre deo­se­bire de „Hell’s Angels” din SUA, cei 150 de „Urşi negri” din Ia­ro­slav sunt paşnici. Mai mult, şi-au etalat cu entuziasm caii putere ai moto­ci­cletelor lor sub zidurile tăcute ale marii lavre Tolga. Aici, după slujba de hram, au primit binecu­vân­tarea  arhierească, pornind apoi în iu­reşul motoarelor ambalate spre Iaroslav, cu icoane şi pra­pori, pâ­nă la biserica părintelui Gheor­ghi Liapşin, organizatorul aces­tei adevărate fiesta creştine pe două roţi.
Două lucruri ne-au uimit. Primul ţine de prejudecata cu care priveam la marea Biserică Ortodoxă a Rusiei, care era văzută de noi ca una foarte tradiţionalistă, rigidă chiar. Eroare! Rigidă (mai bine zis riguroasă) în conţinut, elastică (adică firească) în ex­pri­mare. Luând cu abilitate misio­nară forma vasului în care este pusă, învăţătura Bisericii lor cu­ce­reşte rapid vasul însuşi. Practic îm­bi­sericeşte realitatea la modul or­ga­nic, prin iradiere şi since­ritate, în aşa fel încât casca de mo­tociclist ajunge să stea sme­rită sub picurii de aghiasmă, icoa­nele se iau la întrecere vi­zu­ală cu tricourile negre (şi câş­tigă!), iar rock-ul este suspendat pentru câteva clipe de troparul Sf. Ignatie. Nu este nimic de prost-gust şi nimeni nu se simte lezat sau stânjenit.
Al doilea lucru ţine de aspectul strict tehnic al evenimentului. Motocicletele lor? Una şi una! De unde te aşteptai să vezi numai Ij şi Dnepr, ai rămas uimit să contempli piese rare, de la Harley-Davidson la Yamaha Dragstar, de la Honda Rebel la Moto Guizzi. Vedeta adunării însă a fost chiar BMW-ul original cu care s-a filmat celebra peliculă „Matrix”, cumpărat la licitaţie de către un tânăr patron din Iaroslav.
Ulterior, stând de vorbă cu părintele Gheor­ghi Liapşin, am aflat că acesta desfăşoară o adevărată operă de recuperare sufletească a tinerilor, ocupându-le timpul cu ceva folositor. De la pelerinaje prin Rusia şi Bulgaria la tabere de vară, mergând până la acţiuni de recon­struc­ţie a unor vechi biserici, părintele şi preo­tea­sa dorm cu aceşti tineri în cort, le cântă la chitară, îi plimbă cu barca pe Volga. Tot timpul cei doi sunt prezenţi printre puştimea din zonă. Aşa arată biserica vie din Iaroslav. Este însă, aşa cum bine bănuiţi, doar o faţă a ei. Adică cea dinspre lume. Cealaltă faţă, cea ascetică şi mistică, în numărul viitor. Nu rataţi, aşadar, ur­mătoarea relatare din toiul creştinismului pravoslavnic…