LOADING

Type to search

Lumea Credintei, anul III, nr. 8 (25) August 2005

Share

EDITORIAL    – DUPĂ SUFLETUL ȘI OCHIUL FIECĂRUIA…

Întâmplarea de la Mânăstirea Tanacu a făcut mare vâlvă în societatea românească. La fel ca şi în cazul discuţiei despre amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului, opinia pu­blică s-a împărţit, cu hotărâre, în două: pro şi contra. Evident, în tabăra celor pro, orice argument potrivnic trecea drept ­„atac la Biserică”, „sechele comuniste”, „ateism”, „vânduţi Occi­den­tului masonic şi sectelor” etc. În tabăra celor contra, orice argument potrivnic era catalogat drept „fundamentalism”, „rigo­rism”, „întoarcerea la Evul Mediu”, „atac la libertăţile individua­le” etc. Cum să-i împaci? Evident, nicicum.
Părintele Galeriu, după o viaţă de cercetare a sufletului omenesc, a putut rosti, cu mare îndreptăţire: „Ascultaţi: nimeni nu este bun-bun, nimeni nu este rău-rău!”. Adică, în nici o judecată strict omenească nu poate fi numai adevăr, aşa cum nici nu poate fi numai minciună.
Revenind la ale noastre, în cazul acestor polemici, cei pro rămân pro, iar cei contra, contra. Evenimentele de la Tanacu n-au făcut decât să pună paie pe foc, căci opiniile erau demult create, şi într-o tabără, şi în alta. Trebuia doar întâmplarea, pentru a le pune din nou pe tapet, şi pentru a ne mai ascuţi armele argumentelor. În rest, dialogul surzilor este în plină desfăşurare. Iar cine crede, crede şi mai mult, cine nu crede, primeşte apă la moară; aşadar, după ochiul şi sufletul fiecăruia…
Singurele evidenţe rămân acestea: un cadavru, o caterisire, câteva arestări, un ierarh şifonat, călugăriţe agresate verbal în unele din marile oraşe (Rm. Vâlcea, de exemplu). Cui folosesc acestea? Cine plăteşte? Şi cine câştigă?