Se apropie hramul Sfântului Ierarh Spiridon. Minunile neîntrerupte
Share

Orice pelerinaj în Iași trebuie sã treacã obligatoriu și pe Biserica „Sf. Spiridon“, care este situatã în centrul orașului, aproape de Piața Unirii. În forma în care se dezvãluie privirii, a fost ridicatã în 1804, pe locul alteia mai vechi, dar care avea același hram și care a fost distrusã de un groaznic cutremur în 1802. Cu privire la data construirii primei biserici, cercetãtorii afirmã cã aici ar fi existat încã din 1704 o bisericuțã sau un lãcaș mic de închinare (paraclis), pe locul cãreia s-au construit ulterior alte 2 biserici, și anume în 1752 și 1804.
Un spital crescut în jurul icoanei
Prima bisericã purtând hramul „Sf. Spiridon“ despre care existã documente s-a zidit și s-a sfințit în 1752. Ctitorul providențial al acestui așezãmânt a fost jitnicierul Ștefan Bosie, care la data de 2 iulie 1752 „a cumpãrat toate casele de pe Ulița Hagioaiei pentru a ridica o mânãstire în cinstea Sfântului Spiridon Fãcãtorul de Minuni“. Într-un timp scurt aici a luat amploare însã un adevãrat pelerinaj la Icoana Fãcãtoare de Minuni a Sfântului Spiridon – o minunatã realizare artisticã, cu o splendidã ferecãturã. Dar nu numai frumusețea fãrã egal a icoanei a stârnit acest val de entuziasm evlavios, ci mai ales puterea ei vindecãtoare. Aceastã putere tainicã i-a inspirat pe contemporani sã treacã la fapte, astfel cã pe lângã chiliile cãlugãrilor din mânãstire „se aflau încãperi special amenajate pentru îngrijirea bolnavilor“, unde cãlugãrii de atunci – la un nivel mediu profesional și în acord cu posibilitãțile acelor vremuri – alinau pe bolnavii care mai rãmâneau pentru o vreme în mânãstire. În urma apariției acestui fenomen, la data de 1 ianuarie 1757, domnitorul Constantin Cehan Racovițã împreunã cu Mitropolitul Iacob Putneanul (1750-1760) hotãrãsc înființarea unui spital în cadrul Mânãstirii „Sf. Spiridon“. Așa se face cã icoana minunatã poate fi consideratã ctitor indirect al așezãmântului de vindecare trupeascã și sufleteascã, iar sub ocrotirea Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei (prãznuit la 12 decembrie) a apãrut cel mai mare spital din Moldova (al doilea din țarã, ca vechime, dupã Spitalul Brâncovenesc din București, demolat de Ceaușescu în martie 1984), care își continuã prestigioasa activitate și în ziua de azi.
Oricum, în trecutul voievodal al Moldovei, cea mai importantã demnitate a principatului era – imediat dupã cea a domnitorului – aceea de epitrop al așezãmintelor Sf. Spiridon. De unde aceastã importanțã de excepție? Din faptul cã epitropia deținea averi uriașe și terenuri întinse, toate puse în slujirea filantropicã a aproapelui, demonstrând faptul cã Biserica Ortodoxã a avut în permanențã atenția îndreptatã cãtre nevoile și durerile concrete ale credincioșilor sãi.
Am vãzut cum curge timpul…
În anul 1786, pe locul porții de la intrare, se construiește, la inițiativa Mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786), turnul-clopotnițã care la început a avut deasupra acoperișului o semilunã, pentru a nu fi în vreun fel atacat de turci, dupã care a fost înãlțat semnul sfintei cruci. Tot în 1786 a fost finalizat și gardul care înconjura mânãstirea și spitalul. În prezent, turnul se aflã în posesia spitalului, însã sub aspect patrimonial el trebuie grabnic restituit Bisericii Sf. Spiridon, care are planuri mari de restaurare, având șansa realã de a deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Iașiului.
În 1794 au fost executate cele 2 cișmele de o parte și de alta a clopotniței (când a fost fãcutã și prima aducțiune de apã din Copou, pentru spital), având deasupra frumoase inscripții în limbile turcã, arabã și greacã. În anul 1862 s-au executat ample lucrãri de reparații la turn, în cadrul cãrora s-a modificat și acoperișul, fiind redat în forma mitrei de papurã pe care o purta Sfântul Spiridon. Ineditã reprezentare arhitectonicã!
În 1892 au fost aduse de la Viena și cele 4 clopote turnate în atelierele fraților Frantz și George Goessner.
În anul 1843 a fost adus de la Paris primul ceas de turn din Iași, comandat la vestitul Collin de Wagner. Acest ceas a fost reparat pe cheltuiala bisericii în 2004, dupã 30 de ani de nefuncționare. Trebuie sã mãrturisesc cã întâlnirea cu acest delicat și ingenios mecanism produce o mare emoție. Toate nervurile de metal așezate pe un cadru de lemn, toate roțile dințate care se mișcã ingenios în ritmul timpului – tot mecanismul, naiv și complicat totodatã, te copleșește. Vezi, concret, cum se deapãnã caierul timpului și aștepți cu înfrigurare momentul în care bat clopotele, vestind sorocul…
Recordurile continuã:
prima bisericã electrificatã
În arhitectura bisericii predominã dreptunghiul în toate compartimentele. La intrare, în partea stângã, se aflã o criptã în care sunt mai multe pietre funerare, dintre care cea mai importantã aparține lui Grigorie Ghica Voievod (†1777), cel care a murit martir fiind ucis de turci. Catapeteasma în stil baroc este poleitã cu aur, iar icoanele au fost pictate de cunoscutul iconograf Eustatie Altini, tot în 1804. Din 1863 dateazã pictura muralã în imitație de marmurã, pe bolta naosului fiind reprezentat Iisus Pantocrator, avându-i la baza turlei pe cei patru Evangheliști, iar pe cupola sfântului altar, Sfânta Treime. Tot în acel an fast au avut loc reparații și înnoiri capitale.
În anul 1912 Sf. Spiridon a fost prima bisericã electrificatã din Iași, îmbinând astfel firesc tradiția cu modernitatea. Din anul 1991 biserica are statut de parohie. În prezent, la bisericã slujesc doi preoți: pãrintele Marian Timofte ca paroh și pãrintele Ciprian Apetrei ca preot II; pãrintele Apetrei este binecunoscut credincioșilor din România pentru emisiunile de la Radio Trinitas, post de radio pe care îl și conduce de câțiva ani.