LOADING

Type to search

Cristian TABĂRĂ: Traficul de minuni de pe internet

Share

Primesc zilnic aproximativ 150 de mesaje prin poşta electronică de pe internet, celebra e-mail. Cele mai multe sunt mesaje care au legătură cu serviciul meu de la PRO TV, dar de o vreme încoa­ce am înce­put să observ printre mesajele primite câteva care promit nici mai mult, nici mai puţin decât minuni! Minuni divine, într-o anumită zi, la o anumită oră… Uneori vag precizate (de tipul „Ţi se va întâmpla ceva bun în această seară la ora 11.11”), alteori concrete (de tipul „Dumnezeu îţi va trimite numele persoanei care te iubeşte”). Am fost tentat să şterg aceste mesaje, fără a le acorda vreo importanţă, dar apoi m-am răzgândit, când am văzut ce trebuie să facă cel care vrea neapărat o minune în viaţa lui. Demult nu am mai întâlnit o asemenea escrocherie făcută în numele credinţei (de fapt, al credulităţii).
Primul lucru pe care îl observi atunci când primeşti un „mesaj-minune” (daţi-mi voie să îi spun aşa) este acela că tu, destinatarul, faci parte dintr-o întreagă listă de expediţie. Nimic neobişnuit însă, pentru că deseori corespondenţa de pe internet este trimisă unor grupuri de destinatari, iar adresele acestor grupuri sunt preluate de către te miri cine… În cazul  mesajelor-mi­nu­­ne, însă, explicaţia este cu totul alta şi iese la iveală abia după ce deschizi mesajul. Afli atunci că, dacă vrei o minune seara la ora 23 şi11 minute, trebuie să trimiţi me­sajul mai departe unui anumit număr de persoane, destul de mare, minimum 13 sau 15. Uneori mesajul conţine nu numai aceas­tă „indicaţie de folosire” a minunii latente, ci şi adevărate ameninţări pentru cei care s-ar gândi să nu trimită mai departe mesajul-minune. Iar dacă te uiţi la numărul impresionant de nume din grupul din care făcea parte şi numele tău, constaţi că cel care ţi-a trimis şi ţie mesajul-minune a fost vizibil impresionat fie de perspectiva de a primi o minune în schimbul expediţiei, fie de ame­nin­ţarea că i se va întâmpla ceva rău dacă nu o va face. În ambele situaţii, însă, expeditorul are mari probleme şi ar trebui să fie îngrijorat; dar nu din motivele pe care le-ar putea bănui.
Să luăm prima ipoteză, aceea în care expeditorul (care face parte dintr-un lanţ mult mai larg de expeditori-destinatari-reexpeditori) a crezut că, dacă va re-expedia mesajul, va primi într-adevăr o minune. Mi se pare in­credibil că cineva chiar poate fi atât de naiv încât să îşi imagineze că minunile divine pot fi procurate pe internet prin simpla re-expediere a unui mesaj, fie el şi cu conţinut frumos, creştinesc sau pur şi simplu pozitiv. Nu îmi imaginez cât de superficială şi labilă poate fi credinţa acelui om în Dumnezeu şi cât de sumare pot fi cunoş­tin­ţe­le lui religioase, câtă vreme consideră că Acesta ar face o minune după ce contabilizează 13 sau 15 destinatari ai unui mesaj re-expediat.
A doua ipoteză, conform căreia expeditorul a trimis mai departe mesajul mai ales de teama a ceea ce i s-ar putea întâmpla dacă n-ar face-o, este la fel de nefavorabilă expeditorului. El face dovada unei fragilităţi serioase a credinţei, din moment ce se simte ameninţat de câteva cuvinte meşteşugit plasate în coada unui mesaj e-mail de către nici măcar nu se mai ştie cine.
De fapt, cine a scris mesajul care promite minuni? Vreun înger? Poate Dumnezeu Însuşi? Ce anume dă mesajului „puterea” de a face minuni? Conţinutul lui aparent creş­tinesc sau uman, însoţit de gestul fru­mos de a-l trimite şi altora? Mi se pare mai degrabă că asemenea mesaje nu sunt decât fie produsul unor oameni superficiali şi slabi în credinţă, dar înclinaţi către dulcegării, fie sunt o mare escrocherie menită să slujească unor scopuri meschine. Înclin mai ales către a doua posibilitate, dat fiind caracterul pira­midal al lanţului de expeditori-destina­tari-re­ex­peditori. Imaginaţi-vă proporţia geo­me­trică în care creşte numărul celor pe la care trece mesajul, dacă măcar o parte dintre aceştia îl retrimit la încă 13 persoane! Dacă undeva la originea lanţului se află cineva care încasează, de exemplu, nişte bani în urma fiecărei expedieri, atunci afacerea poate fi extrem de rentabilă. Pe de altă parte, dacă cineva are nevoie de o bază de date cu numele unor persoane labile şi sensibile la sugestii şi teme religioase, acest lanţ de expediţie este una dintre cele mai bune metode de a o alcătui.
Dincolo de asemenea speculaţii, există însă o certitudine: minunile lui Dumnezeu nu au nici o legătură cu contorizarea unor mesaje retransmise pe internet şi nici nu se petrec la ora 23 şi11 minute, de exemplu. Ele au legătură cu credinţa, cu Biserica şi cu inima omului.