LOADING

Type to search

Lumea Credintei, anul IV, nr. 7 (36) Iulie 2006

Share

EDITORIAL   –   O NOUĂ VARĂ CU „LUMEA CREDINȚEI”

Da, iată-ne în plină vară! Este vremea potrivită pentru a ne aşterne la drum, dar trebuie să ştim unde mergem şi, mai ales, ce urmează să vedem. A ve­nit, aşadar, momentul călătoriilor şi – de ce nu? – poate chiar al pelerinajelor…
Din păcate, mulţi dintre noi urmează rutele turistice arhi-cunoscute, dar a sosit timpul pentru a cunoaşte şi alte variante de concedii. Acele variante din care te întorci nu numai odihnit trupeşte, ci în care îţi „încarci bateriile“ sufleteşti. Căci, să fim sinceri, acelea se descarcă  adesea, fiind expuse celui mai mare consum prin stres profesional, viaţă citadină trepidantă, griji cotidiene şi toate celelalte. „Bateriile“ sufletului au nevoie de încărcare urgentă, şi asta se poate face în peisaj, dar mai ales se poate face într-un colţ de natură înduhovnicită. Unde? La sfintele mânăstiri.
De ce credeţi voi că mânăstirile sunt aşezate în cele mai frumoase locuri? Pentru că „prin frumuseţe se va mântui lumea aceasta“, cum bine spunea Dostoievski. Dar mai e ceva… Un peisaj desăvârşit este un imn de slavă. Or, mânăstirile asta fac: dau necontenit slavă lui Dumnezeu. Aşadar, frumuseţe în afară, frumuseţe înăuntru. Cântul monahilor dintre zidurile doldora de sfinţi unit cu cel liber al păsărilor, al norilor şi al apelor. Ce locuri perfecte, mângâietoare! Ce laudă desăvârşită, din toate baierele firii! Om, natură, îngeri. Cercul devine sferă, adică perfecţiune. Deasupra şi în toate, Dumnezeu Îşi odihneşte mulţumit privirea. Nu crezi că acesta poate fi un loc ideal, în care chiar şi tu poţi să-ţi „încarci bateriile“…?