LOADING

Type to search

Cuviosul Gherasim din Kefalonia

Share

Sfântul Gherasim s-a născut în anul 1508 în satul Trikkala din Peloponez şi se trăgea din vestita familie Notara. Bunicul său, megaducele Luca Notara fusese ultimul prim‑ministru al Imperiului Bizantin. Când, la 12 decembrie 1452, Cardinalului Isidor, trimisul oficial la Papei Nicolae al V-lea, i s-a permis să oficieze mesa după ritualul uniat chiar în Sfânta Sofia, locuitorii Constantinopolului au protestat vehement. Atunci acest Luca Notara, bunicul celui care avea să fie Cuviosul Gherasim, a rostit acea profetică frază: „Mai bine să vedem domnind în oraş turbanul turcesc, decât tiara latină!”; 5 luni mai târziu, la 29 mai 1453, Constantinopolul cădea sub turci…
Părinţii Sfântului Gherasim, pe numele lor Dimitrie şi Cali, s-au îngrijit îndeaproape de educaţia fiului lor, care a studiat scripturile şi s-a închinat la toate locurile sfinte ale Greciei. De tânăr el a îmbrăţişat viaţa monahală în insula Zakintos şi apoi a luat schima mare în Sfântul Munte Athos. Luând binecuvântare, a călătorit apoi la Ierusalim pentru a se închina la Sfântul Mormânt. Acolo a vieţuit 12 ani şi a fost hirotonit diacon şi preot de Patriarhul Gherman, după care s-a întors în Grecia. A trecut prin Creta şi Zakintos, iar în 1555 a ajuns în Kefalonia, o insulă în sud vestul Greciei, în Marea Ionică, nu departe de ţărm, şi, vreme de 5 ani, s-a nevoit într-o peşteră.
În anul 1560, Cuviosul Gherasim s‑a mutat în Omala, o regiune centrală a Kefaloniei, unde a restaurat o veche biserică închinată Adormirii Maicii Domnului şi a înfiinţat o mânăstire de maici pe care a numit-o „Noul Ierusalim”. Locuitorii insulei păstrează vie amintirea Cuviosului, care cu mâinile sale a săpat câteva zeci de fântâni care există şi astăzi.
Prin viaţa sa minunată petrecută în post, priveghere şi rugăciune, Cuviosul Gherasim s-a învrednicit de la Dumnezeu de multe daruri, ajungând vestit pentru vindecările trupeşti şi sufleteşti pe care le săvârşea, şi mai ales pentru puterea de a alunga duhurile necurate.
În vârstă de 71 de ani, Sfântul Gherasim şi-a cunoscut dinainte sfârşitul vieţii pămân­teşti şi, binecuvântând soborul maicilor din mânăstirea sa, s-a mutat la Domnul chiar în ziua de hram, 15 august 1579.
Când mormântul său a fost deschis, în ziua de 20 octombrie 1581, sfintele sale moaşte şi veşmintele erau întregi, iar mormântul răspândea bună mireasmă. Acum ele sunt aşezate într-o raclă de argint. Sfântul este considerat ocrotitorul insulei Kefalonia şi este prăznuit de cinci ori în an. Cele mai importante zile de prăznuire sunt însă 16 august şi 20 octombrie, ocazie cu care racla este purtată pe verticală în procesiune. Pentru a lua binecuvântarea Sfântului, credincioşii se aşază pe pământ, iar racla este purtată pe deasupra lor.
Prin grija Înalt Prea Sfinţitului Părinte Spiridon, actualul Mitropolit al Kefaloniei, în Mânăstirea Sfântului Gherasim a fost construită o biserică măreaţă, care a fost târnosită în data de 19 iulie 1992, de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Greciei de atunci, Arhiepiscopul Serafim.

Previous Article