LOADING

Type to search

Pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic

Share

Vineri, 14 septembrie 2007, Episcopia Caransebeşului, la iniţiativa P. S. Părinte Episcop Lucian, cu binecuvântarea Î. P. S. Părinte Mitropolit Nicolae, şi cu participarea P. S. Episcopi Calinic al Argeşului şi Nicodim al Severinului, s-a desfăşurat pelerinajul la Crucea de pe Muntele Mic. Punctăm aici principalele repere ale acestui traseu duhovnicesc.

La Cruce, într-un duh. Încă din zorii zilei, credincioşii în frunte cu ierarhii şi 70 de protopopi şi preoţi din Arhiepiscopia Timişoarei şi Episcopia Caransebeşului, au pornit de la Schitul „Sf. Ilie Tesviteanul” în procesiune până la crucea ce străjuieşte staţiunea Muntele Mic. Aici, într-un loc special amenajat, s-a oficiat dumnezeiasca Liturghie, unde toţi slujitorii s-au împărtăşit dintr-o pâine şi un potir, fiind astfel într‑o comuniune desăvârşită. Cuvântul de învăţătură de la sfârşitul Liturghiei i-a aparţinut P. S. Părinte Episcop Calinic al Argeşului şi Muscelului, care a vorbit de­spre cruce, pe care, potrivit sfatului divin, trebuie să ne-o asumăm şi să o purtăm cu demnitate. După cuvântul de învăţătură al P. S. Sale a urmat cuvântul de mulţumire al P. S. Episcop Lucian, care în primul rând a mulţumit Î. P. S. Părinte Mitropolit Nicolae, care cu părintească dragoste a binecuvântat ca la acest pelerinaj să participe şi preoţi şi credincioşi din Arhiepiscopia Timişoarei. Totodată P. S. Sa a mulţumit ierarhilor prezenţi. Cu toţii au ţinut să sublinieze că sunt la poalele unui monument foarte important: a doua cruce – ca mărime – din Carpaţi, după crucea de pe Caraiman.
Puţină istorie. În iulie 1936 este inaugurat Monumentul Eroilor Bănăţeni din lupta pentru Reîntregire, Crucea de pe Muntele Mic. Crucea a fost confecţionată din 8 tulpini de brad, oferite gratuit de Comunitatea de Avere Caransebeş, alese din pădurea de protecţie din apropiere, care au fost trase la locul de montaj cu ajutorul a 10 perechi de cai. Grupate câte două, aceste tulpini au format corpul principal al crucii, înaltă de 25 m, fixată prin ancorare la sol pe o platformă metalică, încastrată în stâncă, la cota de 1670 m. Pe cruce au fost montate 4 proiectoare puternice şi o sirenă, alimentate cu energie de la o microhidrocentrală electrică. Pe timp senin, crucea era vizibilă noaptea din anumite puncte ale Timişoarei, dar mai ales din cupola de sub crucea Catedralei.
În 2001, a demarat acţiunea de refacere a crucii-monument de la Muntele Mic şi de reabilitare a turismului în zonă. Reabilitarea drumului Caransebeş – Borlova – Muntele Mic constituie un obiectiv vital în dezvoltarea turistică a zonei. Episcopia Caransebeşului şi Asociaţia Culturală „Gugulanul“ au organizat, în data de 20 iulie 2002, o ceremonie de binecuvântare a începerii lucrărilor la noua cruce de la Muntele Mic. Ceremonia a fost condusă de P. S. Dr. Laurenţiu Streza – pe atunci Episcop al Caransebeşului, acum Mitropolit al Ardealului. Această acţiune, sprijinită de mai mulţi prieteni ai munţilor (printre care Cornel Hamat şi Cristian Mâţu – ca iniţiatori) şi în care s-a implicat decisiv şi Î. P. S. Nicolae, a fost încununată de succes în 2003 şi 2004, când o nouă cruce, realizată din metal şi iluminată feeric, a luat locul celei vechi. Executată din structuri metalice, este iluminată pe timpul nopţii printr-un sistem propriu de producere a energiei electrice, ea putându-se vedea chiar şi de la Timişoara, când timpul este favorabil. Anul trecut, chiar pe 14 septembrie, a fost finalizat drumul de acces asfaltat până la poalele crucii, din iniţiativa Consiliului Judeţean Caraş-Severin, fapt ce a făcut ca anul acesta numărul pelerinilor să depăşească 800 de credincioşi.