LOADING

Type to search

M.I.S.A. sectă păgână cu faţetă creştină

Share

Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut (M.I.S.A.) s-a dezvoltat pe teritoriul ţării noastre o dată cu acapararea fenomenelor religioase orientale, imediat după evenimentele din 1989. Problematica pusă este identitatea fenomenului yoga. Este acest fenomen o filosofie, o religie sau un tratament sportiv şi naturist? Să vedem mai îndeaproape cum stau lucrurile!

O sectă şi nu altceva…

Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut se autointitulează ,,filosofică”. Dar, să analizăm ce înseamnă o mişcare filosofică.
Filosofia este: 1. Ştiinţă constituită dintr-un ansamblu închegat de noţiuni şi idei, care interpretează şi reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale; concepţie generală despre lume şi viaţă. 2. Totalitatea concepţiilor şi a principiilor metodologice care stau la baza unei discipline sau a unei ştiinţe. 3. Atitudine faţă de întâmplările vieţii; mod specific de a privi problemele vieţii. 4. Lucru greu de făcut, problemă greu de rezolvat.
Ţinând cont că această mişcare pune preţ scăzut pe inteligenţă şi critică intelectualii, nu putem să o catalogăm drept o ştiinţă. Realitatea nu este nicidecum interpretată şi reflectată la modul general, ci abstract. Nici problemele vieţii nu sunt în centrul atenţiei, M.I.S.A. urmărind numărul de reîncarnări şi de existenţe mult detaşate faţă de viaţă. Iar să te desprinzi de religia iniţială şi să o faci comercială, utilizând zeităţile regionale, este furt şi mârşăvie, nu lucru greu de rezolvat.
Nu putem situa această mişcare nici la un anumit tratament, deoarece viziunea bazală include mai mulţi termeni, precum: divinitate, absolut, cosmos etc.
Deci, nu ne rămâne decât o ultimă variantă: religie.
Religia este: 1. Sistem de credinţe şi de practici privind sentimentul divinităţii şi care îi uneşte, în aceeaşi comunitate spirituală şi morală, pe toţi cei care aderă la acest sistem; totalitatea instituţiilor şi organizaţiilor corespunzătoare; confesiune, credinţă, crez, cult. 2. Disciplină predată în şcoală, având ca scop educarea şi instruirea elevilor în ansamblul valorilor religioase.
Dar ce fel de religie poate fi aşa-zisul fenomen yoga promovat de M.I.S.A.? Neoficială şi practicată de un număr re­strâns de persoane, nu poate fi decât o sectă.
Secta este: 1. Comunitate religioasă care s-a separat de Biserica oficială. 2. Grup de persoane izolate, care susţin o doctrină.
Nefiind acceptată de nici o biserică, preluând termeni divini şi o anume doctrină, gruparea acestor persoane formează o sectă.

Idolatrie, aberaţii, perversiuni

Idolatrizându-l pe liderul spiritual, Gregorian Bivolaru, oamenii din sectă privesc cu suspiciune omenirea şi realitatea. Toţi îl adoră şi nu ai voie să faci parte din sectă fără a-ţi arăta admiraţia faţă de el şi fără a crede în ideile lor. Noutatea nu este binevenită şi nu există altă cale spre adevăr în afara celei promovate de ei.
Totul este făcut ,,varză”. Idile sunt preluate atât din creştinism, cât şi din păgânism ori medicină. Oamenii cred în reîncarnări, iau de bun tot ce li se spune a fi şi privesc cu suspiciune societatea, în speţă jurnaliştii.
Desprinzându-L pe Dumnezeu din contextul biblic, aceşti sectanţi i-au lărgit şi denaturat aria de apariţie; astfel, el fiind prezent în tot şi toate, chiar oamenii fiind Dumnezeu. Ne punem logica întrebare: dacă Dumnezeu este tot, ce n-ar putea fi Dumnezeu? Dar, prin însuşi îndemnul ei, mişcarea luptă împotriva oricărei logici.
Obiceiurile vechi păgâne, precum urinatul mentorului spiritual în gura adepţilor pentru iniţiere, în mentalitatea lor ,,se împacă” excelent cu creştinismul, ca şi sexul în grup. Afişele cu femei dezbrăcate atrag tinerii naivi, dar ,,orgiile au loc începând cu anul 4 de studii, atunci când creierul e maleabil şi spălat” (Cristian Irimescu – scriitor şi fost membru M.I.S.A.).
Tratamentele naturiste şi mişcările de sport pe care le făceam cu toţii în clasa întâi sunt amestecate cu toate aceste idei şi practici păgâne. Pentru a ne simţi bine şi a accepta toate aceste minciuni, trebuie să avem un corp şi un creier relaxat.
Oricum, adepţii M.I.S.A. au rămas a zecea parte din câţi au fost, şi la faimoasa tabără internaţională de la Costineşti se adună oameni de ordinul zecilor, minţindu-se că ar fi cu miile.
Yoginii critică atât bărbaţii cu părul lung, cât şi rock-ul; paradoxal, însă, mulţi membri de-ai lor sunt rocker-i cu plete, mişcarea punând chiar muzică rock la meditaţii. De altfel, studiul prof. univ. dr. Nicu Gavriluţă (fost yogin), publicat în cartea Mişcări religioase orientale, subliniază muzica rock ca fiind foarte ascultată de adepţi.
Regimul alimentar este criticat, ,,Noi suntem ceea ce mâncăm” (Nicu Cojan – instructor M.I.S.A., Iaşi; el îi denumeşte ,,vite” pe toţi oamenii ,,carnivori”). Atunci, ne punem serioasa întrebare: să fim animale sau plante? Sau mai bine să îi lăsăm pe ei să facă parte din aceste două categorii… În plus, dacă suntem ceea ce mâncăm, ne putem da seama de intelectul canibalilor care îi mâncau pe misionarii creştini…
Un alt aspect foarte ciudat este cererea pozelor în lenjerie intimă pentru participarea la diferite manifestări, sub pretextul observării aurei. Atunci ar trebui ca toţi îngerii şi sfinţii din biserici să fie în ,,bikini”, iar Mântuitorul ,,nud”, pentru a le putea observa aura!
Oamenii acceptă toate aceste lucruri din lipsă de cultură sau, în unele cazuri, pur şi simplu din prostie. Dar inteligenţa, la fel ca ştiinţa, sunt aspecte criticate. Nu degeaba cârcotaşii i-au pus lui Bivolaru câteva mugete pe fundal. Şi animalele ce pasc au o minte golită şi nu îşi pun multe întrebări…

În ultimă instanţă, o afacere…

Scopul mişcării M.I.S.A. este de a ajunge energii în univers. Chiar dacă sunt iluminaţi şi cunosc tot, yoginii români nu renunţă la viaţa lor şi îşi duc la capăt misiunea. De ce nu pleacă mai repede, să ne lase pe noi în pace? Păi… pentru a scoate câţiva bănuţi până la plecare…
De altfel, un alt aspect greu de înghiţit, la fel ca toată mişcarea M.I.S.A., este acceptarea taxei în bani pentru a promova o lună de curs, fără a fi participanţi fizici, acest fapt arătând puterea banului, care, în cazul lor, este deasupra celei spirituale.
Prof. univ. dr. George Ceauşu critică aspru fenomenul yoga promovat de M.I.S.A.: ,,Teoria yogină e depăşită cu mult. Ei încearcă să atribuie legătura omului cu Universul. Dar Universul e într-o continuă schimbare, noi necunoscând decât informaţia primită prin lumină, care îl prezintă aşa cum era el acum zeci de mii de ani, şi lumea a evoluat, se ştie asta, dar ei au stagnat şi gândesc ca acum câteva mii de ani… ” George Ceauşu are mari îndoieli legate de coeficientul de inteligenţă al celor ce practică yoga. Ei consideră cu mult mai importantă practica faţă de teorie; or, ,,este o prostie; ambele sunt la fel de importante, nu putem face practică fără a şti ce practicăm şi nici invers”. Dar, unei minţii „odihnite” nu îi trebuie prea multă explicaţie legată de ceea ce face…