LOADING

Type to search

Hram la Sf. Ipatie

Share

N-am crezut că-mi va fi dat vreodată să aud cu urechile mele Ectenia mare rostită în suedeză. Şi totuşi Bengt Hagstrom – adică fratele Benedict din Göteborg, medic patolog, hirotonit diacon la 70 de ani, care de 15 ani, primăvara şi toamna, e mereu în Sf. Munte şi care a fost medicul părintelui Dionisie Ignat (care spunea despre el că „ăsta-i omul lui Dumnezeu”) – a făcut posibil şi acest lucru, la privegherea sfântului sfinţit mucenic Ipatie, episcop de Gangra (hramul chiliei româneşti cu acelaşi nume, de pe teritoriul Mănăstirii Vatopedu).
Românii de la Colciu, în frunte cu părintele Dionisie cel tânăr, sunt nelipsiţi de la acest hram şi o dată cu ei l-au adus şi pe fratele Benedict, precum şi pe un alt frate (orthodox), Michel Bergier (originar de prin sudul Franţei). Aşadar, Orthodoxia este atotcuprinzătoare şi la ea poate reveni orice creştin, spunea francezul. Şi tot el mai spunea că iubeşte liturghiile ortodoxe pentru frumuseţea lor mistică şi pentru că au rămas neschimbate de sute de ani. Iar eu cred că am căzut în păcat şi i-am spus că sunt mândru că sunt orthodox.
N-au lipsit nici psalţii Prodromului şi nici chitioţii de la Lacu, care au făcut privegherea atât de frumoasă, încât m-au făcut să-mi amintesc de Blaise Pascal, care zicea că „ar trebui să te sileşti ca să nu crezi”.
A fost o priveghere care ne-a apropiat de Cer şi ne-a făcut să ne aducem aminte că vom trăi veşnic; şi sunt sigur că i-ar fi plăcut să fie cu noi şi arhimandritului Dometie Trihenea, cel care a păstorit această chilie până în 1985. Sau – cine ştie? – poate că el a slujit nevăzut alături de cei 8 preoţi şi 2 diaconi, întru pomenirea Sfântului Ipatie…