LOADING

Type to search

Martirologiul temniţelor comuniste din România

Share

Instalat pe deplin o dată cu abolirea monarhiei (30 decembrie 1947), regimul comunist, n-a întârziat să-şi dezlănţuie teroarea, prigonind oamenii nu doar pentru convingerile lor politice, ci şi pentru credinţa lor religioasă, indiferent de religie sau confesiune. Pe lângă numeroşii credincioşi laici, prin lagărele şi închisorile vremii au fost târâţi şi mii de preoţi, episcopi, monahi şi monahii. După documentarul (departe de a fi complet) Biserica în­­temniţată. România: 1944-1989, au trecut prin detenţie 2398 de preoţi, între care 1725 ortodocşi, 226 greco-catolici, 165 romano-catolici, 90 pro­tes­tanţi şi neoprotestanţi, iar 36 de alte religii.
Recent, la Editura Institutului Biblic şi de Misiune al B.O.R., a apărut volumul de aproape o mie de pagini intitulat Martiri pentru Hristos, din România, în perioada regimului comunist, tipărit cu binecuvântarea Prea Fericitului Părinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a Înalt Prea Sfinţitului Ioan Robu, Arhiepiscop şi Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, şi a Excelenţei Sale Dr. Christoph Klein, Episcop al Bisericii Evanghelice C. A. din România. Sprijinit de Fundaţia “St. Gerhardt’s Werk” din Stuttgart, volumul e realizat, sub formă de dicţionar, de un colectiv multiconfesional de specialişti (nu prea se înţelege de ce „coordonatorii” sunt trecuţi la început, iar autorii propriu-zişi abia la coada volumului!), în frunte cu tânărul istoric Adrian Nicolae Petcu (cercetător CNSAS), care semnează şi amplul studiu introductiv.
Sunt înregistraţi, conform actualului stadiu al documentaţiei, cei morţi în închisori sau ca urmare directă a prigoanei anticreştine, iar unii dintre ei e de presuspus că vor ajunge, cu timpul, şi în calendarul bisericesc. Din păcate, nu despre toţi cei înregistraţi s-au găsit date biografice suficiente, astfel că unii figurează, cu biografii consistente, în corpul dicţionarului, iar alţii numai într-o listă alfabetică finală, cu informaţii minimale. Cercetările urmează să desăvârşească în viitor baza de date, chiar dacă e greu de presupus că aceasta ar putea fi vreodată exhaustivă.
„Lucrarea de faţă cuprinde un număr de peste 240 de martiri creştini care şi-au dat via­ţa pentru Hristos în timpul persecuţiei comunis­te, atee. Dintre aceştia, menţionăm că sunt 207 martiri ortodocşi (din care 96 cu biografii întocmite), 30 de martiri romano-catolici şi 4 protestanţi evanghelici [greco-catolicii – cu victime destul de numeroase – nu şi-au definitivat materialul până la ieşirea acestei prime ediţii; este inclus totuşi în volum şi un cuvânt al episcopului greco-ca­tolic de Lugoj, Alexandru Mesian]. Din punct de vedere socio-profesional, majoritatea sunt clerici, profesori de teologie, avocaţi, un general de divizie, studenţi, călugări şi călugăriţe, dar se regăsesc şi oameni simpli, precum agricultori sau comercianţi” (Studiul introductiv, pp. 39‑40).
O viitoare ediţie va remedia, desigur, şi principalul cusur tehnic al celei prezente: lip­sa unui indice de nume. Începutul este, oricum, unul promiţător, rămânînd de ­sperat că se va bucura şi de o bună recepţie şi mediatiza­re, într-o lume românească ce nu s‑a dovedit prea generoasă cu eroii şi martirii ei…