LOADING

Type to search

Cartea ortodoxă la Bookfest 2007

Cartea ortodoxă la Bookfest 2007

Share

A 15-a ediţie a Târgului de Carte (de vară), desfăşurată anul acesta între 6 şi 10 iunie, la pavilionul central al complexului expoziţional Romexpo, a reunit sub aceeaşi cupolă 200 de edituri din întreaga ţară. Au mai fost prezente la târg două edituri din Basarabia şi, aproape neobservate, câteva edituri străine. Întinse pe o suprafaţă de 4.000 de metri pătraţi, standurile, cu un design modern, au venit în întâmpinarea celor peste 50.000 de vizitatori, care au păşit pragul târgului anul acesta, cu foarte multe noutăţi.

Organizat de Asociaţia Editorilor din România (AER), cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, târgul a beneficiat de un buget de peste 200 de mii de euro – aproape 50.000 provenind din partea MCC, bani insuficienţi totuşi pentru o bună organizare şi mediatizare a manifestării. Poate că invitaţia adresată domnului Peter Weihaas, „părintele” celebrului Târg de Carte de la Frankfurt, de a deveni consilier al Bookfest-ului, va aduce pe viitor un plus de organizare „nemţească” celui mai mare târg de carte de la noi.
Ca în fiecare an, şi la această ediţie cartea ortodoxă a fost o prezenţă vie la târg, remarcându-se printr-o grafică superioară multora dintre marile edituri prezente, nemaivorbind de valoarea conţinutului cărţilor de cultură teologică şi spiritualitate ortodoxă, comparativ cu lamentabilele bestseller-uri – în fapt, atacuri josnice lansate împotriva creştinismului prin unele edituri ce fac negoţ cu „suflete de oameni”.
Târgul de Carte din vara aceasta a însemnat, în primul rând, bucuria întâlnirii la standurile editurilor ortodoxe cu ierarhi, oameni de cultură, scriitori, traducători, teo­logi, istorici, dar mai ales cu prieteni. Cel mai valoros stand, aşa cum ne-a obişnuit în ultimii ani, l-a avut Societatea de Difuzare “Supergraph”, care a reprezentat editurile Sophía, Deisis, Lumea Credinţei, Christiana, Cathisma, Eikon şi Egumeniţa. Au mai participat, cu standuri foarte atrăgătoare, prestigioasa Editură a Institutului Biblic, Editura Trinitas şi Editura Bizantină. Anul acesta, ne-au atras atenţia următoarele titluri: Cartea Psalmilor – în tălmăcirea lui Şerban Foarţă, unul dintre cei mai mari poeţi postbelici, apărută la Editura Brumar; Învăţătura Părintelui Serghie – Jean-Claude Larchet; Taina nunţii – Panaiotis Boumis, Sfaturile unui preot pentru enoriaşii lui – Pr. Valentin Mordasov – trei excelente titluri de la Editura Sophía; Testamentul Părintelui Calciu – ediţie îngrijită de Răzvan Codrescu, Întoarcere la Hristos – Ioan Ianolide – de la Editura Christiana; Patericul Sf. Grigorie Dialogul şi Biserica Ortodoxă Română între anii 1885-2000 – Institutul Biblic. Cel mai râvnit titlu de la Editura Lumea Credinţei a fost anul acesta Părintele Dometie de la Râmeţ. Editura Bizantină s-a prezentat cu două lucrări de înaltă ţinută: Patrologia de Stylianos Papadopulos şi Părintele Sofian. De la Editura Cathisma, am reţinut Însemnările Părintelui Andronic. Mai semnalăm Everghetinosul – o carte mult aşteptată, editată în condiţii excelente de Mănăstirea Vatoped.
Au fost prezenţi ÎPS Daniel Ciobotea, PS Sebastian Ilfoveanul şi PS Ambrozie Sinaitul. Nu au lipsit nici evenimentele: ÎPS Daniel şi-a lansat cu această ocazie cartea Brâncuşi – sculptor creştin la standul Editurii Trinitas, iar despre ultima „călătorie interioară” a Luminiţei Niculescu – Palmele oamenilor – au vorbit, la standul Editurii Sophía, Monica Pillat şi Costion Nicolescu.
Chiar dacă invitaţia este făcută prea devreme, credem că o vizită anul viitor la Târg va fi binevenită. Fie şi o privire aruncată fugar peste miile de titluri de carte ortodoxă vă va face viaţa mai plină de bucurie…