LOADING

Type to search

Ecumenismul – încotro? Când a fost Vaticanul sincer?

Share

Joi 10 iulie 2007, Vaticanul a dat publicităţii un document prin care pretinde că „Unica Biserică a lui Cristos este cea Catolică”, iar bisericile protestante sunt doar „simple biserici particulare”. În acelaşi document, referitor la Biserica Ortodoxă, se menţiona că „deşi se apropie cât de cât de Biserica Catolică, este neascultătoare” nedorind să se supună Papei. Primii care au reacţionat au fost protestanţii, iar dintre Bisericile ortodoxe autocefale, Biserica Rusiei, prin Patriarhul Alexei.
În comunicatul dat publicităţii de Patriarhia Română se menţionează: „Privim cu îngrijorare unele dintre afirmaţiile făcute în documentul Bisericii Catolice, mai ales că acestea pun piedici dialogului teologic dintre Biserici, cu atât mai mult cu cât acest dialog cunoscuse în ultimii ani un progres vizibil”. Totodată, părintele Stoica a mai spus că acest document clarifică poziţia Bisericii Catolice, venind tocmai în apropierea Comisiei mixte de dialog între Biserica Catolică şi cea Ortodoxă. Această întrunire va avea loc în perioada 8-15 octombrie 2007, în Italia, la Ravenna.
În ceea ce priveşte relaţiile ecumenice pe plan local, îndeosebi în Ardeal, încrederea faţă de Biserica Catolică s-a diminuat simţitor în urma unor acte de prozelitism şi a disputelor cu privire la dosarul patrimonial. În prezent, în Ardeal sunt foarte multe procese pe rol privind locaşurile de cult, ceea ce creează în multe zone situaţii tensionate. Momentul declaraţiei emise de Vatican vine la puţin timp după ce Biserica Romei a devenit proprietar a sute de mii de hectare de păduri, păşuni, terenuri intravilane şi clădiri în marile oraşe din Ardeal, pe care le-a dobândit în timpul ocupaţiei austro-ungare. Situaţia deja tensionată în unele locuri riscă să fie amplificată, apărând şi dispute pornind de la acest subiect.
Documentul întăreşte declaraţia Dominus Iesus emisă în anul 2000, când în capul Bisericii Romei era Papa Ioan Paul al II-lea, iar preşedinte al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei era cardinalul Joseph Ratzinger, actualul Papă Benedict al XVI-lea. Prin această declaraţie Vaticanul încearcă să combată „relativismul eclesiastic” condamnat de Papa Benedict al XVI-lea, care consideră că „toate Bisericile care se pretind a fi creştine sunt păstrătoare doar a unei părţi din întregul adevăr”, în timp ce „Biserica Romei deţine adevărul în totalitate”.
Marii trăitori ortodocşi, duhovnici ai neamului şi stâlpi ai Bisericii (părintele Iustin Pârvu, părintele Arsenie Papacioc etc.), au privit declaraţia ca pe „un joc politic de culise”, cauzat de scăderea numărului de credincioşi catolici la nivel mondial, dar şi ca pe „o veche intenţie a episcopilor Romei de a fi stăpâni peste toată creştinătatea”.
Cert este că, în contradicţie nediscursivă cu declaraţiile oficiale ale Vaticanului, Sf. Lumină de la Mormântul Mântuitorului nu a venit niciodată la vreun episcop catolic, ci doar la Patriarhul ortodox. O fi aceasta un semn de la Dumnezeu?