LOADING

Type to search

Minune la examen

Share

Ca orice elev sau student, în seara de dinaintea examenului, Ana‑Maria Matilda, elevă în clasa a opta la Şcoala Generală „Grigore Moisil” din Plo­ieşti, vroia să mai treacă o dată prin cele 100 de subiecte anunţate de Minister pentru Testul naţional la limba română. Deşi se pregătise, emoţiile şi oboseala îi dădeau o stare de agitaţie. „Nu mai ştiu nimic! Ce o să mă fac?”, îi spunea îngrijorată mamei. „Dumnezeu o să-ţi ajute!”, o liniş­tea aceasta. Şi avea toate motivele să nădăjduiască în ajutorul lui Dumnezeu, căci în fiecare seară se ruga pentru copii şi trimisese şi pomelnicul familiei la mai multe mânăstiri din ţară. În plus, pentru Matilda se ruga în mod special duhovnicul ei, părintele Ştefan de la Biserica „Maica Precistă” din Ploieşti, şi maica Elefteria de la Mânăstirea Zamfira, care o ştia pe Matilda de când era micuţă.
Cu o seară înainte, avusese altă stare; era mai liniştită şi se-ndulcise din frumuseţea Acatistului Mântuitorului, dar acum emoţiile erau prea mari. A stat şi a repetat până târziu. „Hai, ai repetat destul, eu zic să te culci, ca să fii mâine odihnită la examen!”, o sfătuia mama, fără succes. Deşi era aproape miezul nopţii, au hotărât să o sune pe maica Elefteria de la Zamfira, să îi ceară sfatul.
„Luaţi ceva de scris şi scrieţi rugăciunea asta”, a zis maica cu dragoste. „O să vedeţi că Dumnezeu o să-i ajute!”. Şi mama a luat la repezeală o hârtie de pe masă şi un creion şi a scris după dictarea maicii: „Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeul nostru, Care faci minuni!”.
„Să zică rugăciunea asta şi să se culce, iar mâine, în sală, până vin subiectele, să o zică iar!”. A fost primul gând care îi venise, îşi aminteşte acum maica.
„Uite ce rugăciune a zis maica Elefteria să zici”, i-a arătat mama. „Dar vezi pe ce ai scris-o? Ai scris-o pe foaia cu subiectul nr. 11”, a observat Matilda. Într-adevăr, la repezeală, mama luase de pe masă prima hârtie la îndemână, pe care era printat subiectul nr. 11. „Ce-ar fi să-mi pice tocmai 11?”, s-a gândit o clipă Matilda. Aşa că a mai citit o dată subiectul respectiv, a zis rugăciunea şi s-a culcat. Telefonul la maica îi adusese dintr-odată linişte.
A doua zi aştepta în bancă subiectele, zicând în gând: „Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeul nostru, Care faci minuni!…” Şi deodată profesorul anunţă: „Subiectul numărul 11…”
În clipa aceea Matilda a rămas înmărmurită. Câteva minute nu şi-a putut reveni din uimire. Murmura continuu: „Nu se poate!… Aşa ceva nu se poate!…”
Acum Matilda este elevă la Liceul „Mihai Viteazul” din Ploieşti. A intrat cu 9,44 la prima opţiune.
„Cine este Dumnezeu mare ca Dumnezeul nostru? Tu eşti Dumnezeul nostru, Care faci minuni!”

Previous Article
Next Article