LOADING

Type to search

Cutia cu piersici

Share

Un profesor a dat fiecăruia dintre stu­den­­ţii săi, ca temă de pregătit pentru săp­tămâna următoare, să ia o cutie de carton şi, pentru fiecare persoană care îi supără, pe care nu pot să o sufere şi să o ierte, să pună în cutie câte o piersică, pe care să fie lipită o etichetă cu numele persoanei respective.
Timp de o săptămână, studenţii au avut ca sarcină să poarte permanent cutia cu ei: în casa, în maşină, la lecţii; ba chiar să şi-o pună şi noaptea la capul patului! Studenţii au fost amuzaţi la început de o asemenea sarcină şi fiecare a scris cu ardoare o mulţime de nume, unele rămase în memorie încă din copilărie. Apoi, încetul cu încetul, pe măsură ce zilele treceau, studenţii adăugau nume ale oamenilor pe care îi întâlneau şi care li se părea lor că au un comportament de neiertat. Fiecare a început însă să observe că-i devenea cutia din ce în ce mai grea… Piersicile aşezate în ea la începutul săptămânii începuseră deja să se descompună într-o masă lipicioasă, cu miros nu tocmai plăcut, iar stricăciunea se întindea foarte repede şi la celelalte…
Fiecare era dator să o poarte permanent, să aibă grijă de ea, să nu o uite prin magazine, în autobuz, la vreun restaurant, la întâlnire, la masă, la baie… mai ales că numele şi adresa fiecărui student, ca şi tema experimentului, erau scrise chiar pe cutie. În plus, cartonul cutiei se stricase şi aceasta ajunsese într-o stare jalnică, doar cu mare greutate putând să mai facă faţă sarcinii sale…
Fiecare a înţeles foarte repede şi clar lecţia pe care le-a dat-o profesorul când s‑au revăzut după o săptămână, şi anume că acea cutie pe care o căraseră cu ei atâtea zile la rând nu fusese decât expresia greutăţii sufleteşti pe care o purtăm cu noi atunci când strângem în inimile şi minţile noastre ura, invidia sau dispreţul faţă de alte persoane.
De multe ori credem că a ierta pe cineva este un favor pe care-l facem acelei persoane. În realitate, însă, acesta este cel mai mare favor pe care ni-l putem face chiar nouă înşine.
În cutia ta câte piersici sunt?… Şi ce ai de gând să faci cu ele?