LOADING

Type to search

CONCURS: Copii şi îngeri

Share

Copiii şi îngerii: există oare vreo legătură între unii şi ceilalţi? Cu siguranţă da! Îngerii sunt primele creaturi ale lui Dumnezeu, şi ei se bucură tot timpul în jurul tronului Acestuia. Chiar dacă o parte au căzut în păcat, devenind îngeri întunecaţi, ceilalţi îngeri au rămas să se bucure veşnic de prezenţa lui Dumnezeu.
În Sf. Scriptură găsim scris că fiecare dintre noi primim câte un înger păzitor la Botez, pe care îl vom ţine sau nu aproape de noi, în măsura în care ne vom strădui să împlinim voia lui Dumnezeu.
Îngerii sunt făpturi luminoase, sincere, pure, aduc mesaje de bucurie oamenilor, şi de aici şi legătura cu copiii, care sunt precum nişte îngeraşi în trupuri. Dar ei precum îngerii până în momentul când încep să distingă între bine şi rău; din acel moment această asemănare se păstrează numai dacă fiecare copil îşi va dori conştient să rămână cu acest statut, să ştie să se bucure de copilărie, de ceea ce este frumos şi plăcut.
Copilul nevinovat, nestricat de patimi, nu ştie ce este minciuna şi prefăcătoria; dimpotrivă, el roşeşte nu numai atunci când, din grabă şi din lipsă de discernământ, spune un neadevăr, dar şi atunci când aude pe alţii susţinând un neadevăr.
Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, Care a spus: Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a lor este Împărăţia lui Dumnezeu (Luca 18, 16), a dorit să arate că aceştia sunt nevinovaţi şi nu ştiu ce este răutatea, invidia şi răzbunarea, drept care ni-i dă ca modele de viaţă curată. Numai că aceste însuşiri bune cu care se naşte fiecare trebuie cultivate şi păstrate cu sfinţenie.
Spune o vorbă din înţelepciunea popu­lară: ce s-a învăţat în fragedă copilărie, nu se va uita până la adânci bătrâneţe. Acest lucru îl aflăm şi într-o frumoasă pildă din Pateric: În vremurile vechi, un pusnic era vestit pentru viaţa lui sfântă şi cunoaşterea sufletului omenesc; el i-a poruncit ucenicului său: Smulge copacul acela din rădăcini! Şi i-a arătat un smochin tânăr, dar cu rădăcini adânci. Îndeplinind fără şovăire voia înţeleptului, ucenicul s-a pus pe treabă. Dar oricât s-a străduit, nu l-a putut clinti. Părinte, i-a spus el înţeleptului, mi-ai cerut ceva cu neputinţă de îndeplinit! Atunci bătrânul i-a arătat un copăcel foarte tânăr, pe care ucenicul l-a smuls imediat, cu rădăcini cu tot, fără un efort prea mare…

Pentru a rămâne cât mai mult asemenea unui înger, fiecare copil trebuie să fie îndrumat. Într-o primă fază responsabilitatea revine numai părinţilor, apoi, în următoarea fază, Şcolii şi Bisericii, acestea ajutându-l pe viitorul tânăr să se menţină pe calea cea bineplăcută lui Dumnezeu şi oamenilor de caracter. Veniţi pe lume curaţi ca îngerii, copii devin treptat oglinda familiei şi a lumii în care trăiesc. Şi dacă asemănarea lor cu îngerii se pierde treptat, atunci vina este, într-o măsură sau alta, a fiecăruia dintre noi.