LOADING

Type to search

Religia şi educaţia timpurie

Share

Am trecut printr‑un cataclism de pozitivisme de tot felul. E tim­pul să ne însănătoşim – copiii ne pot ajuta. Educându‑i pe ei, ne vom edu­ca pe noi.”
(Iniţierea religioasă a copilului, Vasile Băncilă, 1936‑1939)

 

O pedagogie fără modele nu are sorţi de izbândă, pentru că “ucenicul”, oricare ar fi vârsta sa, trebuie să deprindă nu doar o teorie abstractă, ci adâncul învăţăturii care i se transmite. Iar aceasta se realizează în direct contact cu realitatea “tangibilă”. Cu deosebire pentru copii, cu cât vârsta lor este mai mică, se resimte nevoia concretizării tuturor cunoştinţelor transmise şi, mai ales, a ilustrării de către pedagog cu modele pe care elevul să le îndrăgească şi să le urmeze, ştiut fiind că cel mai bun catalizator pentru învăţătură este fundamentul afectiv–emoţional al acesteia.
Din dorinţa de a da un mai pronunţat caracter creştin‑ortodox educaţiei instituite în grădiniţele sale, Fundaţia Preasfânta Fecioară Maria, a fost abordat un nou proiect, care beneficiază deja de Înalta Binecuvântare a Prea Fericitului Părinte Daniel: GRĂDINIŢA “SFÂNTA ECATERINA”. Încă de la primii paşi în colectivitate, cei mai mici se vor apropia mai mult de rugăciune, de povestirea cu conţinut biblic, de icoane. Materialul didactic va fi special creat ori va fi ales cu grijă, astfel încât să îi sprijine pe cei mici în drumul lor spre înţelegere şi învăţare. Toate proiectele noii grădiniţe se vor desfăşura cu Înalta Binecuvântare a Patriarhiei Române. Iar, pentru ca şi părinţii să cunoască îndeaproape cum se pregătesc fiii şi fiicele lor, ei vor putea frecventa de două ori pe lună “grădiniţa părinţilor”, unde se vor desfăşura mici cateheze.