LOADING

Type to search

Trinitas 10 ani de radio pentru suflet

Share

„Aici Radio TRINITAS” s‑a auzit prima dată la Iaşi, în seara zilei de 17 aprilie 1998, pe frecvenţa 92,7 MHz. Era în Vinerea Mare, iar prima emisiune difuzată a fost transmisia în direct a slujbei Prohodului Domnului oficiate la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. E greu să descrii primele minute de emisie ale celui mai mare post de radio ortodox din România fără să te cuprindă emoţia. Au trecut  10 ani de atunci. Ostenitorii de ieri, de astăzi şi de mâine au fost, sunt şi vor fi continuatorii primei emisii, slujba Prohodului Domnului – moment liturgic ce îndeamnă la neclintită speranţă întru Înviere.

 

Sub veghea P. F. Părinte Daniel. La 10 ani, intrând puţin în tipicul aniversărilor rotunde, suntem tentaţi să fa­cem un bilanţ. Este greu să cuprinzi în câteva rânduri is­toria celor 10 ani, pentru  că într‑o redacţie fiecare zi are istoria ei. În acelaşi timp, este greu să vorbim despre noi înşine fără a fi acuzaţi că ne lăudăm. Îndrăznim to­­tuşi să povestim, cu since­ri­tate şi seninătate, având con­­ştiinţa că tot ceea ce s‑a rea­lizat în Radio TRINITAS, s‑a construit cu ajutorul Sfintei Tre­imi, al Cărei nume îl poartă…
Primit cu nerăbdare sau  uimire, cu deschidere sau circumspecţie, apreciat sau criticat, îndrăgit sau ignorat, actualul post de radio al Patriarhiei Române a ajuns cea mai importantă instituţie media a Bisericii noastre, un radio liniştit şi credibil,  puternic şi cuminte. Poate unii s‑ar simţi jigniţi ca postul lor de radio să primească atributele de „liniştit şi cuminte”, dar pentru noi este o bucurie să cultivăm şi să oferim liniştea şi cuminţenia, respectând rigorile profesionale. Într‑o societate dependentă de informaţie ne propunem să discernem, după criteriile credinţei, între ceea ce este folositor şi dăunător, să vedem dincolo de învelişul informaţional şi să transmitem, alături de claritate şi obiectivitate, lumină, bucurie şi speranţă…
Am pornit acum 10 ani din iniţiativa şi cu binecuvântarea P. F. Părinte Daniel, Patriarhul României, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Grija sa părintească a arătat‑o şi purtat‑o în permanenţă faţă de noi, fiind totdeodată cel mai critic ascultător, dar şi cel mai constant susţinător.
„Liniştea” de la Trinitas. În cifre radioul Trinitas deţine 26 de frecvenţe terestre şi una via satelit, acoperă peste 75% din teritoriul naţional, poate fi ascultat pe internet şi prin intermediul satelitului AMOS, emite 24 de ore din 24. Aceste cifre cuprind ani de muncă, sacrificii, greutăţi, dar peste toate bucuria lucrului bine făcut.
La alegerea celui de al şaselea Patriarh al României, în curtea Patriarhiei am fost întrebat de un ziarist de unde atât de multă linişte în vocea redactorilor şi prezentatorilor radioului nostru… şi mai mult chiar, m‑a întrebat dacă facem anumite „exerciţii” îna­inte de a intra pe post. Ui­mit fiind de întrebare, am răspuns că nu, nu facem nimic deosebit. Mai târziu mi‑am dat seama că noi facem ceva deosebit, iar liniştea de care vorbea este una profundă, ce se ascun­de chiar şi în agitaţia unei redacţii de ştiri, este liniş­tea din mesajul pe care îl transmitem… Suntem o re­dacţie tânără şi cred că tot ceea ce transmitem duce la „întinerire”.
Dacă am bucurat mă­car un suflet… Din 27 octombrie 2007 radio TRINITAS  face parte din Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. În momentul de faţă postul de radio al Patriarhiei Române are 2 studiouri de emisie şi două redacţii, la Bucureşti şi la Iaşi. Prin departamentele sale (Teologic, Muzical, Cultural‑Social şi Actualităţi), radioul nostru acoperă o zonă largă de pre­ocupări şi se adresează tu­turor categoriilor de credincioşi. Încercăm să fim un radio misionar, care se adresează atât celor care au descoperit bucuria credinţei, cât şi acelora care încă o mai caută.
Radio TRINITAS nu este cunoscut numai în România, ci are relaţii de cooperare cu mai multe posturi de radio de pe continentul nostru, din toam­na anului 2001 fiind membru al Conferinţei Radiourilor Creştine din Europa. În acest context Radio TRINITAS a găzduit în perioada 28.09 – 01.10.2006, la Iaşi, cel de‑al XIII‑lea colocviu al Conferinţei Radiourilor Creş­tine din Europa.
Raţiunea de a exista şi mo­tivaţia de a lucra se află la cei care, deşi sunt departe cu trupul de noi,  ne sunt aproape cu sufletul,  anume  ascultătorii noştri, cei care ştiu să ne bucure, să ne sprijine şi să ne uimească uneori prin scrisori şi intervenţii telefonice. Dacă în 10 ani de emisie neîntreruptă Radio Trinitas a reuşit să bucure un singur suflet, tot efortul redacţional şi material a meritat… Dar avem convingerea că nu a fost doar unul.
Ce ne propunem? Alături de fireasca perfecţionare şi necesara adaptare, în fidelitate faţă de tradiţie şi deschidere către dialog, dorim să rămânem în continuare un radio pentru suflet….