LOADING

Type to search

Înţelesul şi răspunderea numelor de botez

Share

Motto: „Cel ce cunoaşte este ca şi lumânarea aprinsă, de la care pot lua lumină mii de alte lumânări” (Sf. Ioan Gură de Aur)

 

Câţi dintre copiii noştri ştiu ce sem­ni­fica­ţie au numele pe care ei le poartă? Une­ori se întâmplă ca nici părinţii lor să nu se descurce prea bine şi atunci ne confruntăm cu situaţii destul de triste. Ar trebui însă ca numele de botez să reprezinte „ceva bun şi frumos, aşa cum doresc părinţii să fie viaţa copilului lor”!
Din fericire, tradiţia românească îi în­deam­nă pe naşi şi pe părinţi să aleagă un nume de sfânt copilaşului. Este deci important pentru cel mic să ştie că acel sfânt sau sfântă îl va ocroti de‑a lungul vieţii şi că este bine să se roage lui ori de câte ori are de înfruntat un obstacol în viaţă, dar şi să îi mulţumească pentru lucrurile bune care i se întâmplă.
Cum luna MAI poartă în miezul ei marea sărbătoare a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, am putea ca una dintre orele de religie, ori de limba română, ori chiar de istorie – de ce nu ? –, să  fie dedicată acestor sfinţi, iar copiii ce le poartă numele să afle ce fel de viaţă au dus aceştia, cum şi‑au încheiat‑o, ce biserici poartă hramul Sfinţilor Împăraţi. Cei mai mari pot citi Acatistul, pot învăţa părţi din el care i‑au impresionat, pot picta, de asemenea, icoane reprezentându‑i pe Sfântul Constantin şi pe mama sa, Elena. Copiii care le poartă numele se vor simţi valorizaţi, vor înţelege responsabilitatea lor, câtă vreme au un nume atât de important, dar şi faptul că vor avea un real sprijin în rugăciunea la sfântul care le este, cum se spune, patron.
Dascăli fiind, indiferent care ne este „spe­cialitatea”, trebuie să le amintim elevilor noştri că sfântul acesta îi ocroteşte permanent, veghează neîncetat asupra lor, „cu rugăciuni neîntrerupte şi cu dragoste fără de sfârşit”, şi să îi îndemnăm să fie la înălţimea numelor pe care le poartă.
Un dar minunat pentru aceste zile poate fi întreaga serie de cărţi dedicate copiilor dintre cele scrise de Leon Magdan  şi, cu deosebire, volumaşul  intitulat Ce înseamnă numele meu – dicţionar ortodox pentru ­copii.