LOADING

Type to search

Avva Ghedeon de la Colciu

Share

Avva Ghedeon a venit în Munte direct din Minneapolis. Şi a ajuns la mânăstirea rusească Sf. Pantelimon. După oarecare timp, l‑a sfătuit părintele Gavril de la Russikon că mai bine este pentru el a merge la chilia părintelui Spiridon, deasupra Xiropotamului. A făcut ascultare şi s‑a dus. Iar părintele Spiridon, cercetându‑l, l‑a trimis la părintele Ioan de la Colciu. De fapt îl îndrumase către avva Ioan Guţu, la chilia Sf. Ioan Teologul de la Colciu, dar neştiind drumul, a călătorit cu întrebarea şi a nimerit întâi la cealaltă chilie, Sf. Gheorghe. Adică a şi rămas la alt Ioan – Şova – şi la avva Dionisie Ignat – Dumnezeu să‑i numere cu sfinţii Săi! Şi nu după multă vreme a zis avva Dionisie către avva Ioan: Iată, cu noi este fratele Ghedeon. Ce zici dară să facă: să rămână, ori să caute alt drum? Şi de multe ori de‑atunci i‑a mulţumit avva Ghedeon în gând pentru răspunsul frumos bătrânului Ioan: Apoi dacă a venit, să‑l lăsăm să steie, ca să aibă şi el de unde pleca…
Şi aşa a rămas acolo, strâns lipit cu inima de avva Dionisie şi de ceilalţi foarte vrednici osârduitori de la Colciu. Au trecut aproape 20 de ani de atunci, dar râvna pentru cele sfinte a părintelui n‑a slăbit deloc. De vrei să‑l întâlneşti, nu trebuie să‑l cauţi la chilie: e de‑ajuns să vii cu jumătate de oră înainte de orice slujire în micuţul paraclis şi vei găsi un bătrân frumos, aşezat cuminte în strană! Şi pe cât de devreme vine la biserică, pe atât de degrabă pleacă, după slujbă, la chilie!
Pe mine tare mă fericeşte cu faţa lui senină şi cu bunătatea cu care te înconjoară imediat! Iar pronunţia clară şi intonaţia cu care citeşte la Psaltire te farmecă la fiecare slujire athonită nocturnă!
În tinereţe, părintele Ghedeon, a fost „reeducat” la Piteşti chiar de celebrul Ţurcanu. Pentru presupusa sa apartenenţă la Mişcarea legionară. Hotărât lucru: Dumnezeu odihneşte în inimile celor blânzi! Nici bătăile pe care le‑a îndurat n‑au reuşit să‑l înrăiască. Ba dimpotrivă. Spune că nu l‑au durut atâta loviturile primite, cât blasfemiile puse în practică de satanicul torţionar… A reuşit, după închisoare, să facă doi ani de Teologie la Bucureşti, până s‑a aflat că este „duşman al poporului”. Peste ani de zile, soţia lui va reuşi să ajungă în Israel şi mai apoi în Grecia, unde, după grele peripeţii, a izbutit să ceară azil politic la Ambasada americană. Doi ani mai târziu, în 1982, mulţumită lui Ronald Reagan – care l‑a inclus pe o listă cu 17 nume (altfel România nu primea clauza naţiunii celei mai favorizate!) –, reuşea să ajungă, împreună cu fiul său, în America. După alţi 8 ani petrecuţi dincolo de ocean, va pleca, cu gând să vadă Ierusalimul, Sinaiul, Egiptul, Londra, Parisul şi… Grădina Maicii Domnului. Însă venind prima dată în Sf. Munte şi simţind ocrotirea Fecioarei… cine ar mai voi să plece în lume?
Avva Ghedeon este un om curat la inimă, încât, întotdeauna când îl văd, îmi vin în minte cuvintele Mântuitorului: „Iată, cu adevărat, israelit în care nu este vicleşug!”.