LOADING

Type to search

Crăciun la Bethleem

Share

Se ajunge rar la Bethleem de Crăciun, mai ales că în Palestina sărbătorile se ţin pe stil vechi, iar Naşterea Domnului se sărbătoreşte în 6/7 ianuarie.Am avut bucuria să mă aflu la Bethleem în luna ianuarie 2008, ca şi în luna ianuarie 2009…

 

M-au impresionat nespus atât amplele manifestări de bucurie ale copiilor creştini palestinieni (ei organizează procesiuni de stradă, cu fanfară, în apropierea Bisericii Naşterii Domnului), cât şi frumuseţea vecerniei din ajunul Crăciunului şi a Sfintei Liturghii de noapte, oficiate de Patriarhul Ierusalimului şi al întregii Palestine şi la care mulţi pelerini se împărtăşesc.

Dar cel mai impresionant lucru este minunea apariţiei, cam cu două săptămâni înainte de Crăciun, a Stelei care i-a călăuzit pe Magi către Peştera Naşterii: o stea mare şi foarte luminoasă (fiecare o vede la măsura credinţei sale, aşa se spune), care apare în fiecare noapte în această perioadă şi care în noaptea de Crăciun se aşază chiar deasupra Bisericii Naşterii Domnului din Bethleem!

Biserica Naşterii din Bethleem, ridicată de către Sfânta Împărăteasă Elena în secolul al 4-lea şi renovată şi mult mărită de către Împăratul Justinian în secolul al 6-lea, este singura biserică creştină rămasă întreagă după invazia perşilor în Ţara Sfântă, din anul 614, motivul fiind acela că cei Trei Magi de la Răsărit reprezentaţi în această biserică purtau veşminte persane şi… au fost asimilaţi de perşi cu unii de-ai lor! Biserica este ridicată peste Peştera în care S-a născut Pruncul Iisus (identificată ca atare încă din secolul întîi), aceasta aflându-se acum exact sub altar. Locul Naşterii este marcat printr-o stea de argint cu 14 braţe, care este danie românească.

În ianuarie 2008, stând la rând să intru pentru închinare în Peştera in care S-a născut Pruncul Iisus, m-am mirat să mă întâlnesc acolo şi cu o familie de musulmani, care veniseră să venereze şi ei acest loc sfânt. Astfel am aflat ca pentru ei Iisus este un mare profet, iar Maica Domnului este cea mai sfântă femeie din Coran.

Dar peste timp a rămas pentru mine absolut specială icoana Maicii Domnului din Bethleem, icoană de mari dimensiuni, amplasată în biserică, la intrarea în peştera de sub altar. În această icoana, Maica Domnului zâmbeşte (o reprezentare rară), iar zâmbetul ei are atâta căldură si gingăşie că îţi merge direct la inimă. Este, de altfel, una dintre marile icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Însăşi Ţarina Ecaterina a Rusiei şi-a dăruit bijuteriile pentru a o împodobi, în urma unei minuni înfăptuite de Maica Domnului pentru ea. Se spune chiar că icoana este pictată de către Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca.

Aşezământul Românesc din Ierihon sărbătoreşte de asemenea cu emoţie şi mare fast Naşterea Domnului, această sărbătoare fiind chiar hramul bisericii aşezământului.

Acum, în preajma Crăciunului, să ne bucurăm aşadar de Naşterea Pruncului Iisus şi, cântând încetişor un colind românesc, să privim imaginile sărbătorii creştin-ortodoxe de la Bethleem! Astăzi S-a născut Hristos, Mesia cel luminos./ Lăudaţi şi cântaţi şi vă bucuraţi!