LOADING

Type to search

Maica Domnului de la Coltea

Share

Biserica “Sfinţii Trei Ierahi” – Colţea se află pe Bulevardul I. C. Brătianu în zona Pieţei Universităţii din Bucureşti. Este ctitoria spătarului Mihail Cantacuzino, care a ridicat-o în 1702 pe locul unei biserici mai vechi de lemn, după ce a cumpărat terenul de la urmaşii clucerului Colţea Doicescu.
În biserică, în partea din stânga naosului, se păstrează o icoană a Maicii Domnului din prima jumătate a secolului 18. Deşi  icoana nu este semnată, după unele opinii, ea ar fi fost pictată chiar de vestitul pictor bisericesc Pârvu Mutu. Reprezentarea este de tipul Hodighitria, Maica Domnului ţinând Pruncul Hristos pe mâna stângă, iar cu dreapta arată către El, Cel ce este „Calea, Adevărul şi Viaţa”. Pruncul Iisus Hristos priveşte către credincioşi în timp ce cu mâna dreaptă binecuvântează.
În urma restaurării recente, s-a putut observa că iniţial icoana nu fusese protejată de nici o ferecătură. A fost apoi ferecată, dar prima ferecătură metalică a fost schimbată în 1788, când familia Mavrogheni a comandat o nouă ferecătură din argint. Această ferecătură, care împodobeşte icoana şi astăzi, are o deosebită valoare artistică, de jur-împrejur având reprezentate scene din Acatistul Bunei Vestiri.
Tradiţia orală aşază a­ceastă icoană între cele făcătoare de minuni şi, aşa cum îşi aminteşte fostul preot paroh Sandi Mehedinţu, au fost foarte mulţi aceia care au venit de-a lungul timpului să mulţumească Maicii Domnului pentru ascultarea rugăciunilor lor. Din păcate însă, nimeni nu a consemnat aceste minuni nici în vechime şi nici în perioada contemporană.