LOADING

Type to search

Pădurea de arbori de tămâie, Socotra, Yemen

Share

Tămâia

În antichitate, cu 2500 de ani înainte de Hristos, tămâia era căutată de egipteni pentru mumificarea faraonilor şi pentru ritualurile lor religioase, dar şi pentru efectul terapeutic (antiseptic, antibacterian, anestezic de putere medie)…

Mai apoi, cei trei Magi de la Răsărit au adus ca ofrandă Pruncului Iisus, Fiul lui Dumnezeu: aur (ca simbol al regalităţii, Iisus este Împăratul tuturor), tămâie (ca simbol al spiritualităţii, recunoscând faptul că Iisus a venit să schimbe lumea din punct de vedere spiritual) şi smirnă (ca simbol al sacrificiului, Aceluia care avea să pătimească şi să moară şi apoi să învie pentru păcatele omenirii întregi…).

Tămâia a fost asociată aproape în toate marile religii ale lumii cu divinitatea, fumul acesteia ridicând rugăciunea spre cer. „Să se îndrepteze rugăciunea mea ca tămâia înaintea ta”, spune psalmistul (Psalmul 140), iar preotul spune: „tămâie Îţi aducem Ţie, Hristoase Dumnezeule, ca miros de bună mireasmă duhovnicească pe care primind-o altarul Tău cel mai de sus din ceruri, trimite-ne nouă darul preasfântului Tău Duh…”  Pentru creştini, tămâia este una dintre materiile fără de care nu se poate înfăprui oficierea serviciilor divine ( pâinea, vinul, apa, untdelemnul, Sfântul Mir, tămâia, lumina).

Cu 3000 de ani înainte de Hristos, unul dintre marile şi foarte profitabilele drumuri comerciale care legau pe uscat Asia, Africa şi Europa şi utilizau trei întinderi de ape (Oceanul Indian, Marea Roşie şi Marea Mediterană) a fost Drumul Tămâiei. Gloria acestuia a ţinut timp de cinci secole, între sec III î.H. şi sec II d.H. Pe atunci, tămâia era evaluată în aur, ca urmare a cererii (mai ales a egiptenilor) niciodată acoperită de ofertă, aşa încât micuţa Insulă Socotra, aflată în Oceanul Indian, la 380 km distanţă către sud de Peninsula Arabică şi la 240 km distanţă est faţă de Cornul Africii, situată pe acest traseu comercial, a devenit unul dintre cei mai importanţi furnizori de tămâie din lume, mai ales datorită calităţii ei excepţionale.

Pădurea de arbori de tămâie
din Socotra

Pădurea de arbori de tămâie din Socotra poate fi considerată relicva vie a gloriei vechiului Drum al Tămâiei din Antichitate. Cea mai mare şi mai veche pădure de arbori de  tămâie din lume produce în continuare această răşină (cu miros diferit în funcţie de specia şi vechimea fiecărui copac) , dar acum locuitorii din Socotra vând pe plan local şi la preţuri mici marfa lor, de cea mai buna calitate din lume.

Specia Boswellia Sacra este un arbore foios, de dimensiuni medii (2-8 m înălţime), cu unul sau mai multe trunchiuri. Copacul acesta creşte abundent în Oman şi sudul Yemenului, în regiuni aride, în păduri rare sau individual pe pante abrupte, până la o altitudine de 1200 m, mai ales pe sol calcaros. Copacul începe să producă răşină la vârsta de 8-10 ani. Răşina se extrage o dată pe lună, între lunile iunie şi septembrie, printr-o incizie mică, superficială, pe trunchi sau pe ramuri sau prin îndepărtarea unei părţi din coaja arborelui (care se exfoliază uşor). La momentul extragerii (colectare manuală), răşina aceasta este o substanţă lăptoasă (uneori de culoare roşie), care se coagulează în contact cu aerul, astfel producându-se ceea ce noi numim tămâie. 

Pentru a trăi, arborele de tămâie are nevoie de câteva condiţii de mediu specifice: temperaturi între 15-32 grade Celsius ( sub nici o formă sub limita de îngheţ), lumină de 7-8 ore pe zi (dar ca să germineze, seminţele au nevoie de o oarecare umbră, dată de norii trecători, umbra protectoare a tufişurilor din apropiere sau a stâncilor), umiditate suficientă pentru a menţine solul uşor umed, strat superficial de sol uşor alcalin, indiferent că este erodat sau nu, strat calcaros…  În Socotra, înmulţirea arborilor de tămâie se face natural, prin seminţe dispersate de vânt. Specia Boswellia Sacra Socotrana nu s-a putut aclimatiza în alta zonă geografică.

În Insula Socotra cresc opt specii diferite de arbori de tămâie, fiecare cu arealul său specific, ca şi cu caracteristicile sale de aspect, botanice sau de aromă a răşinii. Întrucât, datorită poziţionării sale geografice, Insula Socotra a rămas „departe de lumea dezlănţuită”  timp de 18 secole, putem spune că „descoperitorul” european al arborelui de tămâie din Socotra este Sir Isaac Bayley Balfour (1853–1922), botanistul european care a studiat această insulă în care a descoperit şi alte sute de plante endemice (care trăiesc numai aici): arborele Sângele Dragonului (a cărui răşină insularii o folosesc împotriva hemoragiilor şi a bolilor de sânge), Arborele Sticlă (butelcuţă), arborele cu castraveţi şi multe altele…

Revenind la istorie şi legendă, fenicienii, cei care au organizat în antichitate rutele maritime din zonă, susţineau că cuibul legendarei Păsări Phoenix, cea care renaşte din propria ei cenuşă, era făcut din lemnul arborilor de tămâie şi mir şi era situat pe vârful Muntelui Haggeher, cel mai înalt munte al Insulei Socotra.

Chiar dacă nu am urcat pe Muntele Haggeher în căutarea cuibului Păsării Phoenix, plimbarea la apusul soarelui în pădurea seculară de arbori de tămâie rămâne una dintre cele mai plăcute experienţe de pelerin, descoperitor al diversităţii uimitoare a creaţiei Domnului pe Pământ.

Cu siguranţă nu aţi ştiut că…

…  Yemenul (sudul Peninsulei Arabiei) este patria legendarei Regine din Saba, cea care a mers la înţeleptul şi puternicul rege Solomon pentru a învăţa regulile conducerii statale, ducându-i în dar 4,5 tone de aur, pietre preţioase şi aromate, toate provenite din regatul său! Istoria ei este reţinută atât de Vechiul Testament, cât şi de Coran şi de legendele etiopiene…
…   Sfântul Apostol Toma a încreştinat, în anii 50 ai secolului întâi, în drumul său spre India, insulele Socotra (la sud de Yemen), Maldive şi Sri Lanka… Insula Socotra a fost creştină până în secolul al zecelea, când a îmbrăţişat (vrând-nevrând) islamismul.
…   În Sana’a, capitala statului Yemen, a fost construită în secolul al şaselea, cea mai mare catedrală creştină la sud de Marea Mediterană. Împăratul bizantin Iustinian a trimis doi arhitecţi pentru ridicarea acestui edificiu, Sana’a devenind locul de pelerinaj creştin al lumii arabe timp de un secol, până la apariţia profetului Mohamed (care a ordonat ca, din materialele rezultate în urma demolării acestei catedrale, să se ridice o moschee!). Astăzi mai există, în Old Sana’a (patrimoniu UNESCO) un Martirium creştin şi ruinele măreţei catedrale.
…   datorită izolării sale şi condiţiilor climatice specifice, Insula Socotra este astăzi un paradis terestru rămas intact de milioane de ani, cu sute de specii de plante şi animale endemice (care trăiesc numai aici), cu peisaje superbe şi uneori stranii, ca de pe altă planetă – aceasă bio-diversitate de excepţie determinând oamenii de ştiinţă să o includă în patrimoniul UNESCO ca sit natural protejat la nivel mondial (80% din suprafaţa insulei are această caracteristică).
…   pe Insula Socotra se află cea mai mare şi mai veche pădure de arbori de tămâie din lume, tămâia fabricată de localnici fiind vândută în aur încă de pe vremea faraonilor egipteni (care o foloseau în ritualurile religioase şi pentru mumificări). Şi astăzi puteţi cumpăra de aici cea mai bună, cea mai autentică tămâie din lume, cu arome diferite, în funcţie de specia şi vechimea arborelui din care este extrasă răşina.