LOADING

Type to search

„Lăudăm pe Iisus” şi îi ajutăm pe oameni

„Lăudăm pe Iisus” şi îi ajutăm pe oameni

Share

Nicio vacanţă de vară parcă nu e completă, oricât „palmier” ai servi pe tărâmuri exotice, fără un drum în Maramureş. Acolo, sus, unde fruntea României este brăzdată de munţi semeţi şi dealuri molcome, acolo unde gândurile oamenilor capătă consistenţa pietrei şi dăinuirea se face – paradoxal – în lemn, ei bine, acolo renaşti. Redevii om. Întreg.

 

Popa nost’ a devenit al tuturor

La acest curs de refacere a condiţiei umane (în general) şi româneşti (în special) am participat, pe scurt, în luna august, alături de cei dragi – familie şi prieteni din Poienile Izei. Dar cum orice „curs” are părţi teoretice dar şi practice, într-o caniculară duminică de august am luat drumul localităţii Borşa pentru a asista la un eveniment mai aparte: sfinţirea sediului Gărzii nr. 2 de intervenţie a SMURD. Arealul deservit de această nouă unitate are o suprafaţă de circa 550 de kilometri pătraţi, cu aproximativ 12.000 de gospodării şi locuinţe, respectiv 36.300 locuitori din  oraşul Borşa şi comuna Moisei. Totodată, s-a inaugurat şi primul heliport din regiune.

Interesant este că cel care “leagă” aceste contacte (între pompierii/paramedicii SMURD, cler, oameni politici şi oameni de afaceri) este preotul Ioan Pop, parohul din Poienile Izei – alintat de localnici cu apelativul popa nost’. Un adevărat argint viu al regiunii, toată ziua fiind de găsit între oameni, acest vrednic sacerdot reprezintă un caz fericit (şi împlinit) de slujire: a lui Dumnezeu, a propriei familii (are doi băieţi, ambii teologi, cu aspiraţii întemeiate şi însemnate), a celor peste 1.300 de poienari, a unui monument istoric înscris în patrimoniul UNESCO (biserica de lemn din 1632), a unei biserici noi (adevărată catedrală!), a sutelor/miilor de prieteni, pelerini şi turişti ocazionali, a comunităţilor româneşti din diaspora cărora le-a ridicat biserici de lemn, a mânăstirii pe care ctitorit-o (de la moşie până la turlă) întru pomenirea eroilor neamului românesc, precum şi a păstrării memoriei vii a civilizaţiei tradiţionale. E mult, e puţin, pentru o viaţă de om de numai 45 de ani? Dumnezeu ştie! Însă noi, oamenii, cei care-l cunoaştem şi preţuim tare mult, vom da pe rând  mărturie pentru faptele sale în faţa Adevăratului şi Marelui Arhiereu… 

Împreună, pentru salvarea de vieţi omeneşti

Revenind însă la evenimentul din 18 august de la Borşa, am fost impre­sionat de împreuna lucrare a disciplinei militare cu harul preoţilor, a jertfelniciei celor de pe maşinile de intervenţie cu empatia mulţimii adunate, a prezenţei oficialităţilor locale cu mediul de afaceri, cu presa locală. Uniforma stătea bine lângă rasa preoţească, dar şi portul popular lângă “ţolul festiv” al celor din administraţie.

Apropo de aceştia, mi-a plăcut discursul prefectului, Anton Rohian, care în câteva cuvinte (fiind şi şeful protecţiei civile pe judeţ) a ştiut să comunice cum trebuie să ne comportăm faţă de cei de la intervenţiile de urgenţă. Apoi, colonelul Ion Pop (inspector şef al ISU Maramureş) a vorbit despre noua unitate SMURD, despre dificultăţile şi riscurile intervenţiilor unităţilor de pompieri sau ale celor de la descarcerare. Omul, smerit, n-a spus nimic însă despre modul în care s-a zbătut în hăţişurile birocraţiei şi despre cum a urnit, cu o voinţă de fier, lucrurile pentru atingerea ţelului propus. Bilanţul “la zi” al activităţii vrednicului moroşan? 7 unităţi SMURD pe teritoriul judeţului Maramureş! O prezenţă aparte a fost cea a lui Nuţu Fonta, parlamentar, cel care a şi finanţat ridicarea frumoasei troiţe din curtea instituţiei, precum şi alte binevenite sponsorizări, alături de mediul de afaceri din Borşa. Am mai sesizat şi prezenţa arhim. Teofil Pop, stareţul de la Moisei, cea a părintelui Dumitru Mihali – parohul local, precum şi cea a părintelui Nicolae Zola, care este şi paramedic în Baia Mare.

Pe scurt, evenimentul de la Borşa – localitate cunoscută deocamdată mai mult prin gradul de infracţionalitate, decât prin împliniri comunitare – a reprezentat un spectacol insolit, format din rigoare şi dăruire.