LOADING

Type to search

SPRIJINIŢI MÂNĂSTIREA HISTRIA!

Share

Pe malul Lacului Sinoe, „la o depărtare de 500 de stadii de gura sacră a Istrului” (după cum specifică anticul Strabon), se află Cetatea Histria – prima colonie grecească de pe ţărmul de vest al Mării Negre şi cel mai vechi oraş de pe teritoriul României, întemeiată pe la mijlocul secolului al VII ‑lea î.Hr. de colonişti veniţi din Milet.

În vara lui 2004, de praznicul Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, s–a aşezat, în vecinătatea vechii cetăţi, pe malul Lacului Nuntaşi, piatra de temelie a primului edificiu al noii Mânăstiri Histria, întru dreapta pomenire a tuturor celor care s–au ostenit şi s‑au jertfit pentru dreapta credinţă în spaţiul sfinţit de tălpile Sfântului Apostol Andrei.

De mai bine de un deceniu, acest sfânt aşezământ reprezintă un loc de pelerinaj pentru mulţi creştini care vin din diverse colţuri ale ţării, sau chiar din străinătate, să‑l sărbătorească pe Sfântul Prooroc Ilie, ocrotitorul bisericii, dând slavă Bunului Dumnezeu.

Cu mari osteneli, s‑a reuşit începerea construcţiei bisericii mari, a fost sfinţit paraclisul mânăstirii, altarul de vară şi câteva alte anexe pentru buna chivernisire a activităţilor mânăstireşti (chiliile, lumânărarul, atelierul pentru confecţionarea de obiecte bisericeşti, pangarul etc.). Obştea se confruntă însă cu o mare dificultate: lipsa racordării la reţeaua electrică.

Prin aceasta, practic, sunt compromise toate activităţile mânăstirii, susţinerea manifestărilor de cult specifice şi a activităţilor cu un pronunţat caracter social, educativ, cultural, ce se desfăşoară în acest aşezământ monahal.

Deoarece posibilităţile  financiare prezente ale mânăstirii nu‑i permit achitarea tarifului de racordare, ea aşteaptă, cu smerenie rugătoare, sprijinul creştinesc al celor ce vor şi pot să ajute, financiar (prin donaţii – Cont bancar: BRD Năvodari, RO02BRDE 140SV22928641400, Cod fiscal: 16930212 – ori prin redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit) sau în orice alte forme. În semn de recunoştinţă, stareţul mânăstirii, Protos. Ioil Cuzdriorean (telefon: 0740 790 758; e‑mail: manastirea_histria@yahoo.ro) făgăduieşte promovarea siglei/numelui instituţiei în materialele promoţionale locale (afişe, flyere, invitaţii, pagina de Facebook etc.), menţionarea în cadrul diferitelor evenimente, invitaţii la variatele manifestări organizate.

Dumnezeu să ne ajute şi să răsplătească tuturor.

Un grup de credincioşi