LOADING

Type to search

Lumea Credinței nr. 2 (187), februarie 2019

Share

EDITORIAL – DOUĂ LUMI, UN SINGUR ECRAN

Pe măsură ce urc/cobor treptele vârstelor, dobândesc o sensibilitate în plus față de antecesorii mei – știuți și neștiuți, din familie ori din manualele de istorie. Tot ceea ce ei „au făcut și au dres” începe să capete un sens aproape personal, parcă pot să intru din ce în ce mai ușor în pielea lor și să mă identific cu dorințele lor. Încep să le înțeleg, cu sagacitate, motivațiile pentru care au făcut un pas istoric într‑un fel sau altul, sunt întristat cu ei în alunecările abisale, dar și solidar în ridicările până la treapta de înger, pricep motivația multor slăbiciuni și mă întăresc actele lor de bravură. Pe scurt, mi‑e bine în această societate a umbrelor – care au gândit și plămădit tot ceea ce avem noi acum. Mai precis: formatul social, cultural, spiritual și chiar geografic de la ei vine pe filieră generațională, direct.

În același timp, în mod paradoxal, nu regăsesc mai nimic din realitatea zilei de azi în completarea și împlinirea celor descrise până acum. Sunt deja două lumi diferite, care stau cu spatele una la alta: cea veche „tace” solemn în temple, biblioteci, cetăți ruinate și mode trecute; cea nouă e fâșneață, e zglobie, e numai sclipici. E grăbită, e hi‑tech, e conectată.

Și deja pot spune că am înțeles, dintr‑un foc: noi, cei de azi, nu mai avem soluția lui mâine, nu mai influențăm viitorul decât într‑o extrem de mică măsură. Niciodată în istoria umanității nu a existat o asemenea prăpastie între generațiile aceleiași țări. Așa după cum niciodată nu au existat legături, conivențe și asemănări izbitoare între tinerii de pe toată fața pământului. Sunt toți la fel, născuți de o mamă… digitală! Pentru cei de azi, granițele de netrecut s‑au mutat între generații, iar familia „apropiată” reprezintă… umanitatea sub 30 de ani. Interesantă schimbare de logică a lucrurilor!

Așadar, revoluția digitală este o realitate căreia trebuie să‑i facem față noi, cei de peste 50 de ani. Căci cei de sub noi o respiră relaxat, ca pe aer. Curat, ozonat. Două lumi, un singur ecran ca icoană a ei.

 

Răzvan Bucuroiu

 

DIN SUMAR

Misiune ortodoxă românească în Africa de Sud

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord – Ceas de bilanț împlinit cu o sfințire de biserică

https://www.lumeacredintei.com/ortodoxie-si-traire/sfantul-ioan-casian-atlet-al-dreptei-credinte/

https://www.lumeacredintei.com/ortodoxie-si-traire/teologie-si-psihologie/

https://www.lumeacredintei.com/ortodoxie-si-traire/cuvantul-care-iubeste/