LOADING

Type to search

Marşul pentru viaţă în cifre şi impresii

Share

Peste 110.000 de oameni au participat la Marşul pentru viaţă în România, în 138 de oraşe. Bucurie, copii, tineri, oameni de toate vârstele. Participanţi mai conştienţi de convingerile lor şi de motivele pentru care vin la Marş. Mai multă solidaritate, mai multă asumare a nevoii de sprijinire a vieţii şi a femeilor aflate în criză de sarcină.

Faţă de anul 2016, numărul de oraşe din România în care s‑a organizat marşul a crescut cu 26%, iar numărul de participanţi a crescut cu aproape 50%. În Republica Moldova, de la 20 de localităţi în 2016, în acest an s‑a ajuns la 149.

De ce nevoie de un marş pentru viaţă? Nu există un răspuns universal. De exemplu, mama prietenei mele, Iustina, a aflat că este însărcinată într‑un moment dificil. Se gândea că îi este imposibil să se descurce singură, aşa că s‑a decis să plece la oraş să facă avort. Înainte să iasă pe uşă s‑a întâlnit cu bunica Iustinei. Bunica s‑a aşezat în genunchi şi cu multe lacrimi a început să o roage să nu plece, spunându‑i: „Te ajut eu să creşti acest copil, numai lasă‑l să trăiască”. Iustina trăieşte datorită bunicii ei. La fel ca mulţi dintre noi.

Acum câteva luni, o prietenă de spre care aveam impresia că gândim la fel de când ne‑am născut mi‑a spus: „dacă acum doi ani aflam că sunt însărcinată făceam avort fără să‑mi fac griji.” „Cum aşa?”, am sărit eu, şocată. „Mi se părea ceva normal. Copilul era o problemă de care puteam să scap imediat prin avort. Eram convinsă că nu e o viaţă, că nu suferă, că eu nu voi avea nimic după aceea şi îmi voi putea vedea liniştită de viaţă.” „Şi cum ţi‑ai schimbat părerea?” „Relativ simplu. am aflat de Marşul pentru viaţă. Am văzut mesajele şi pancartele celor care participau. Am fost invitată să mă implic. Aşa am început să conştientizez, să înţeleg că lucrurile stau cu totul altfel. iar viaţa mea s‑a schimbat”.

După zeci de ani de valorizare a avortului şi cu o puternică mentalitate pro‑avort, lucrurile încep să se schimbe. Dar orice schimbare de mentalitate implică mult timp şi multă muncă.

Alexandra Nadane
Asociaţia „Studenţi pentru viaţă”