LOADING

Type to search

Moscova mileniului trei: Pussy Riot şi Biserica

Share

N-a trecut o zi, la Moscova, în ultimele luni, fără să se vorbească – mai abitir în presa religioasă, parcă, decât în cea laică – despre Pussy Riot, o formaţie punk-rock feministă, întemeiată în 2011. Şapte tinere care au organizat mai multe concerte fără autorizaţie şi care s-au implicat în recenta campanie electorală din Rusia…

„Maica Domnului, scapă-ne de Putin!”

În februarie a. c, mai multe membre ale trupei Pussy Riot au intrat în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, unde au improvizat un concert, protestând faţă de decizia luată de Biserica Ortodoxă Rusă de a-l sprijini pe Vladimir Putin în alegeri. Mesajul „cântat” al trupei, chiar în faţa altarului: Maica Domnului, scapă-ne de Putin! Mai mulţi analişti moscoviţi sunt însă de părere că totul a fost un act premeditat: „masa electorală” din sânul Bisericii – una amorfă, în ciuda sprijinului total al Patriahului Kiril pentru Putin – având nevoie de un imbold serios pentru a fi „pusă la treabă”. Şi lucrurile s-au urnit, într-adevăr. Patriarhul Kiril va declara că  uriaşa catedrală moscovită a fost profanată; Biserica Rusă a acuzat formaţia punk-rock de blasfemie – fetele cu cagule colorate şi haine colante ţipătoare riscând până la 7 ani de închisoare. A urmat mobilizarea credincioşilor la uriaşe marşuri de protest pro-ortodoxie, duşmanii Bisericii devenind, evident, duşmanii lui Putin la alegerile din 4 martie a. c.

Biserica – înainte şi după campania electorală

Campania pro-ortodoxie a continuat şi după alegerea lui Putin. Peste 65.000 de credincioşi au participat, pe 22 aprilie a. c., la un miting de protest în faţa Catedralei Hristos Mântuitorul. În ajutorul Patriarhului Kiril au sărit, de asemenea, cu miile, motocicliştii şi automobiliştii, manifestând zgomotos pe străzile Moscovei: cu claxoane, baloane şi lumini. Având, fără doar şi poate, binecuvântarea Patriarhiei Ruse. “Să arătăm că suntem pravoslavnici. Ca fii şi fiice ale Rusiei, respingem negativismul îndreptat spre Biserică şi ne susţinem paşnic şi cu înţelepciune credinţa noastră” – va declara Vsevolod Chaplin, preşedintele Departamentului Sinodal pentru Biserică şi Societate al Patriarhiei de la Moscova.

Nimeni nu mai ştie astăzi dacă aceste manifestaţii – în care se vor implica atei, trupe motorizate ori mulţime de gură-cască – s‑au declanşat după scandalul provocat de trupa punk-rock, ce l-a criticat pe Putin în catedrală, ori dacă e vorba doar de un reflex întârziat al manifestaţiilor pro-Putin şi pro-Biserică din timpul campaniei electorale, începute cu mult înainte de incidentul în cauză.

Andrei Kuraev: „Putin nu e Dumnezeu”

Deşi membrele trupei sunt urmărite penal pentru huliganism, mii de credincioşi au semnat o petiţie prin care se cere Bisericii ca acestea să fie iertate, în timp ce avocaţii formaţiei au declarat, în data de 11 mai a. c, că sunt gata să-şi apere clientele – „cam necopate la minte şi aflate acum în arest” – până la Strasbourg, dacă va fi nevoie.  Chiar şi cunoscutul protodiacon Andrei Kuraev („maestru de ceremonii” al manifestaţiilor pro-Biserică pentru lumea laică) a devenit ceva mai împăciuitor în ultima vreme în privinţa păcatului formaţiei punk-rock. “Este vorba, fără îndoială, în limbaj juridic, de huliganism.  Nu putem considera însă toate acestea drept un sacrilegiu, pentru că nimic din catedrală nu a fost atins ori furat. Nu e hulă împotriva lui Dumnezeu, pentru că Putin nu e Dumnezeu, iar Maica Domnului nu a fost hulită” – a declarat protodiaconul pentru publicaţia moscovită Afişa, în 12 mai a. c.

De curând, Tribunalul Municipal din Moscova a prelungit perioada de arest a trei dintre tinerele formaţiei Pussy Riot până pe 24 iunie. N-ar fi însă exclus ca până la data respectivă Putin să facă un act de clemenţă în favoarea lor. Credincioşii l‑au votat masiv – în fapt, lucrul cel mai important din toată această poveste.