LOADING

Type to search

Crucea sub teroare – de A.V. MARIAN

Share

Am relatat şi altădată despre cumplitele antrocităţi pe care le îndură mărturisitorii credinţei creştine în lumea  islamică. Cazul cel mai recent, care a făcut deja înconjurul planetei, ni se pare încă şi mai tulburător decât cele ale bărbaţilor decapitaţi: de data aceasta victima legii Sharia (expresie a fanatismului care înjoseşte ideea de religie) este o femeie, mamă a doi copii, condamnată la moarte pentru opţiunea ei religioasă!

SUDANNăscută dintr-un tată musulman şi dintr-o mamă creştină etiopiancă, Mariam Yahya Ibrahim Ishag, o sudaneză de 27 de ani, doctoriţă de profesie, măritată în 2011 cu un creştin din Sudanul de Sud, mamă a unui băieţel care n-a împlinit încă 2 ani şi însărcinată cu al doilea copil, a fost condamnată luna trecută la moarte prin spânzurare de către un “tribunal” religios din Karthoum, în virtutea legii islamice Sharia, introduse oficial în Sudan din 1983, care interzice renunţarea la credinţa musulmană, fapt pentru care este prevăzută, indiferent de circumstanţe, pedeapsa capitală!

Ar fi inutil să discutăm aici presupusele raţiuni religioase ale unei asemenea monstruozităţi. Oricare ar fi ele şi oricum le-am judeca, fapt este că tânăra femeie susţine că, crescută de mama sa creştină, în absenţa tatălui musulman, nu şi-a asumat şi n-a practicat nici o clipă religia islamică, fiind dintotdeauna creştină, chiar dacă a trăit într-un mediu musulman şi s-a supus formal anumitor rigori ale lui.

Sentinţa formulată de “judecătorul” Abbas Mohammed Al-Khalifa a sunat astfel: “V-am acordat trei zile pentru a vă lepăda de credinţa dvs., dar aţi insistat pentru a nu reveni la islam. Vă condamn la pedeapsa cu moartea prin spânzurare”. În plus, femeia a fost condamnată şi la 100 de lovituri de bici pentru “adulter” (căsătoria cu un nemusulman fiind asimilată adulterului, ca şi relaţiile sexuale de dinaintea sau din afara căsătoriei – aşa-numita zena). Arestată împreună cu copilul ei, Martin, se spune că ar fi fost bătută şi umilită în închisoare. Soţul, Daniel Wani, nu are dreptul să o viziteze, nici să-şi vadă copilul: “Sunt frustrat. Nu ştiu ce să mă fac. Mă rog neîncetat”.

Şansa femeii este că, în conformitate cu aceeaşi lege (care să nu credeţi cumva că n-are şi “umanismul” ei!), loviturile de bici urmează a-i fi aplicate numai a doua zi după naştere, iar execuţia prin spânzurare urmează a avea loc numai după ce noul prunc va împlini 2 ani. Dacă flagelarea e frecventă în Sudan, pedeapsa cu moartea e totuşi rară, surprinzând până şi mediile locale. Un purtător de cuvânt al guvernului sudanez a declarat că hotărârea poate fi atacată, totuşi, într-o instanță superioară. De altfel, unul dintre avocaţii tinerei femei, Mohamad Mustafa, a precizat că va ataca sentinţa în apel şi că este pregătit să se adreseze şi Curţii Constituţionale.

SUDAN 02

Impresionante rămân stăpânirea de sine şi fermitatea aproape mucenicească de care a dat dovadă tânăra femeie, atât pe parcursul procesului (refuzând renegarea creştinismului şi adoptarea islamismului), cât şi la pronunţarea sentinţei, când i-a spus calm şi răspicat judecătorului: “Sunt creştină şi nu sunt vinovată de nici o apostazie”.

Tot mai lax în spaţiul lui tradiţional, creştinismul îşi păstrează dinamismul mărturisitor la alte meridiane, unde, persecutat oficial şi violent, ca în veacurile primare, tinde să facă din neomartiraj un fenomen curent al secolului 21!

A. V. MARIAN

 

UNUL DINTRE NUMEROASELE APELURI LA DREAPTA CUMPĂNIRE

Excelenţei Sale, Domnului Ambasador

al Republicii Sudan în România,

MO HAMED ELTAZEB GASMALLA MU DAWI

Excelenţa Voastră, Asociaţia Filantropică Medicală “Christiana” din Bucureşti, în numele solidarităţii profesionale şi al principiilor morale comune tuturor marilor religii, protestează ferm împotriva condamnării la moarte a doamnei doctor Mariam Yahya Ibrahim Ishag pentru opţiunea sa religioasă şi priveşte cu îngrijoarare perspectiva executării acestei sentinţe odioase, care întunecă faţa nobilă a umanităţii şi spiritualităţii islamice, pe care vă rugăm să ne ajutaţi să o privim în continuare cu încredere şi respect.

Cu reverenţă şi bune speranţe,

Prof. Univ. Dr. Pavel Chirilă,

preşedintele A.F.M.C. “Christiana”