LOADING

Type to search

Oradea: pecetluirea unei frumuseți îndumnezeite

Share
biserica Oradea Sfântul Apostol Andrei

Am scris de mai multe ori despre „cea mai frumoasă biserică din România”, care s‑a ridicat după 1989 și care poate fi admirată în cartierul Rogerius din Oradea. Plasat aparent într‑o schemă urbanistică nefavorabilă, acest edificiu eclezial are forța colosală de a ridica la putere o orizontală de blocuri anoste, ridicate în anii cenușii ai ceaușismului. Interesant este că intersecția străzilor între care se ridică semeață campanila bisericii are forma literei „X”, adică exact a crucii Sfântului Apostol Andrei, încreștinătorul românilor. Hramul așezământului? E clar, l‑ați intuit deja, așa că nu vi‑l mai spun…

Parohul acestei bijuterii – perla coroanei Episcopiei Oradiei, ca frumusețe fixată în piatră și viață liturgică autentică – este Vasile Bota, un om dintr‑o bucată, care a urmărit cu tenacitate ardelenească acest țel: ridicarea unei biserici de manual la granița de Nord‑Vest a României. Secondat de părintele Ion Alexandru Mizgan și înconjurați de un număr impresionant de credincioși jertfitori, au reușit să termine biserica proiectată de arhitectul Dorel Cordoș, pictată ulterior de iconarul Remus Bradea. Atât de bine le‑a ieșit totul încât acum, de Sărbătoarea Învierii, preoții și consilierii au împărțit peste 14.000 de pachețele cu „sfintele paști”! Ei bine, o asemenea performanță liturgică și comunitară trebuia onorată cum se cuvine, astfel încât – la sfat cu PS Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei – au stabilit că pe data de 10 iunie (Duminica Sfinților Români) să facă slujba de sfințire a edificiului eclezial. Și asta deoarece între timp pictura a fost terminată cu totul, slujbele merg unse, lumea de pe lume se adună aici la marile sărbători, dar și în duminicile de peste an.

Eu unul, fiind foarte apropiat de preoții slujitori, voi participa la slujbă, alături de o delegație de prieteni din București: Teodor Baconschi, Grigore Leșe, Mihail Neamțu, Radu Carp etc. Cu toții vor să fie alături de slujitori și credincioși, dar și alături de membrii Sfântului Sinod care și‑au anunțat prezența: Mitropoliții Laurențiu Streza și Andrei Andreicuț, Episcopii Sofronie D rincec (gazda evenimentului), Ignatie Trif, Justin Hodea, Visarion Bălțat, Siluan Mănuilă, Timotei Lauran, Macarie Drăgoi și Episcopul‑vicar Paisie Lugojanul. Desigur, evenimentele conexe se vor ține lanț, astfel încât în ziua de sâmbătă (9 iunie) vor avea loc lansări de carte (Mărturii încrucișate. Faptul creștin în era smartphone – dialoguri Răzvan Bucuroiu/Teodor Baconschi și Dumnezeu mă vrea aici! – dialoguri Radu Carp/Eginald Schalttner, ambele volume editate de Lumea Credinței). A doua zi credincioșii vor participa la un regal liturgic, urmat de cuvinte vii, solemne și adevărate. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj‑Napoca, condus de părintele decan Vasile Stanciu.

De la fața locului voi veni cu un reportaj pe cinste, pe care nu trebuie să‑l ratați în numărul din iulie al revistei. Articolul acela chiar va trebui citit! Dar până atunci ne vedem la sărbătoarea frumuseții ortodoxe de la Oradea pe 10 iunie, da?

Răzvan BUCUROIU