LOADING

Type to search

Lumea Credintei, nr. 78 (1), ianuarie 2010

Share

EDITORIAL  – S-a mai încheiat un an. Încă unul…

Da, s-a mai dus un an. Dar ce an! Tensionat, plin de probleme dar… fără rezolvări. Doar cuvinte, vorbe grele, acuze, rea-voinţă, nepricepere, pripă. Ce vrajbă, ce vis urât… De la alegeri la criză economică, de la biocipuri la gripa porcină, de la falimente la demisii/demiteri – tot spectrul de ispite şi încercări. Am făcut noi, creştinii, faţă acestor provocări concrete? Le-am înţeles noi rostul?

Părintele Moise de la Oaşa îmi spunea că o parte a poporului dreptcredincios a ajuns specialist în antihrist. Că am ajuns, cu alte cuvinte, să ştim mai multe despre antihrist decât despre Hristos Însuşi! Că i-am făcut o reclamă necuratului şi slujitorilor lui cum nici acesta nu visase… Aşa o fi? Poate că ar trebui ca fiecare să-şi cerceteze conştiinţa, să se uite în urmă şi să tragă concluziile.

Nu ştiu dacă planurile lui antihrist au fost dejucate (măcar parţial) dar un lucru ştiu sigur: dezbinarea între noi este mai mare ca nicicând, neîncrederea este la ordinea zilei iar faptul că fiecare a ajuns apostolul fanatic al propriului său adevăr, este dea dreptul îngrijorător. Adevăr în care nu mai încape celălalt, adevăr închis ermetic, suficient sieşi.

Dreapta socotinţă este calea împărătească. Echilibrul este regesc, este hristic. Moderaţia şi luciditatea sunt arme infailibile. Lipsa de panică, absenţa verdictelor „duhovniceşti” aruncate în pripă, analiza cu propria minte, dar şi cu propriul duhovnic te pot scoate din impas. Aşa începi să ieşi din coşmarul antihristic şi să pătrunzi pe nesimţite în lumina lui Dumnezeu. Care învăluie, descoperă şi mângâie totul.

Lumină, faceţi odată lumină! Fiţi voi înşivă lumină şi nu întuneric ambulant…!

RĂZVAN BUCUROIU