LOADING

Type to search

«Ambasadorul lui Dumnezeu» vrea Iisusland la Kiev

Share

Vecinii ucraineni – evlavioşi din cale-afară, de la o vreme – ostenesc de zor, în frunte cu primarul Kievului, membru al sectei Ambasada lui Dumnezeu, la edificarea unui Iisusland pe malul Niprului. Disputele în jurul proiectului, ca şi în cazul Draculaland de la noi, se dovedesc tot mai aprinse, începând cu primele zile ale lunii trecute, o dată cu punerea pietrei de temelie a parcului blasfemiator…

 

Ambasada lui Dumnezeu si „supa populară”

Imaginea idilică a unui Kiev “maică a oraşelor ruseşti”, loc al creştinării slavilor răsăriteni în urmă cu un mileniu, păleşte astăzi în faţa zecilor de “megabiserici”, aparţinând unor grupări religioase tenebroase, tot mai active în ultima vreme în capitala Ucrainei.
Secta Ambasada lui Dumnezeu numără, la Kiev, peste 25.000 de adepţi, cei mai mulţi racolaţi prin reţeaua “supa populară”, cunoscută în capitala Ucrainei sub denumirea de “masa fără plată”. Primele “supe populare”, “modelul” de inspiraţie al sectei kievene, au apărut în vestul Europei şi Statele Unite, după crahul financiar din 1929, şi aveau ca scop hrănirea milioanelor de şomeri de pe cele două continente.
Toate cele 700 de “biserici” ale Ambasadei lui Dumnezeu, răspândite în 45 de ţări, de pe întreg mapamondul, îşi propovăduiesc “mesajul divin”, la rându-le, tot prin intermediul unor astfel de “supe populare”. Ajutorarea celor fără adăpost, a alcoolicilor, a tinerilor dependenţi de droguri ori a persoanelor fără un loc de muncă, aduce grupării, cu sediul central la Kiev, zilnic, noi şi noi adepţi. Propovăduind o doctrină a prosperităţii (“bogăţia este o mare binecuvântare de la Dumnzezeu”), secta este condamnată cu asprime de către Biserica Ortodoxă şi catolicii din Ucraina, pentru prozelitismul fără precedent al acesteia, în care se foloseşte, pe lângă mijloacele menţionate, după cum s-a dovedit, şi hipnoza în masă.

 

Din Africa neagră n Rusia roşie

Fondatorul grupării Ambasada lui Dumnezeu este pastorul de culoare Sunday Adelaja, un nigerian care “a avut fericirea să studieze în măreaţa Uninune Sovietică”, la Universitatea din Minsk, începând cu anul 1986. Rămâne un mister pentru mulţi pastori neoprotestanţi din Ucraina “reuşita evanghelică” a lui Adelaja (devenit şeful a 700 de “biserici” din întreaga lume) la puţină vreme după mutarea acestuia la Kiev, în 1994, atunci când el începe să-şi propovăduiască doctrina într-un mic apartament din acest oraş. Considerat un mare harismatic, despre Adelaja se spune că îşi ţine predicile doar în limba rusă, că s-a implicat activ în Revoluţia portocalie din capitala Ucrainei ori că atunci când nu apare pe prima pagină din Wall Street Journal îşi sună prieteni din Congresul SUA de faţă cu apropiaţii, pentru a nu-şi vedea scăzută cota de popularitate în rândul adepţilor. De altfel, Adelaja este acuzat de rivalii săi kieveni că ar cultiva un deşănţat cult al personalităţii.

 

Blasfemia Iisusland

Năstruşnica idee a Iisusland-ului din Kiev se pare că i-a trecut prin cap pastorului nigerian tot din dorinţa de a atrage atenţia asupra sa. Nu i-au trebuit pentru aceasta decât un teren de 2,6 ha, situat într-o zonă bună de pe malul Niprului, şi o declaraţie de intenţie înaintea jurnaliştilor din media kieveană şi moscovită. “Adelaja cere adepţilor săi să contribuie la proiectul Iisusland din Kiev cu suma de 100 de dolari fiecare” – comenta ziarul moscovit Izvestia (6 iulie a. c.), care face, totodată, o descriere amplă a viitorului parc, realizat după concepţia pastorului african. În apropierea staţiei de metrou Osokorki din capitala Ucrainei, în jurul unei “megabiserici” a grupării Ambasadei lui Dumnezeu, aflată deja în construcţie, se va organiza un parc cu o mulţime de cluburi pentru copii (limba engleză, arte aplicate etc.), scene în aer liber şi decoruri ale unui “paradis” în care oamenii vor trăi momente de “exaltare divină” şi “răpiri întru Duhul Sfânt”!
Pentru a nu lungi mai mult vorba: nu vi se pare că “ha­rismaticii” Ambasadei lui Dum­nezeu din Kiev sunt chiar mai primejdioşi decât jalnicii autori ai conceptului Draculaland de la noi?