LOADING

Type to search

Lumea Monahilor anul I, nr.1 Iulie 2007

Share

EDITORIAL   – Sprijinitorii lumii

Lumea de azi abundă în canale mediatice. Există o avalanşă de informaţie care ne bombardează zilnic, mai mult sau mai puţin conştient. Sunt grupări creştine care excelează în folosirea unor astfel de metode pentru a-şi propovădui mesajul. În speranţa că îi vor putea schimba pe oameni, folosesc „tone” de decibeli şi stadioane cu zeci de mii de locuri. La polul opus, Sfântul Serafim de Sarov, modelul exemplar de mistic ortodox, învăţa că acela care va dobândi pacea lăuntrică va mântui mii de oameni în jur. Aparent, sfatul sfântului este facil. Dobândeşti pacea, şi nu mai ai nevoie de canale mediatice şi nici de megafoane pentru a face misiune. Aparent numai, pentru că efortul de a dobândi liniştea nu cere numai un sacrificiu uriaş, la a cărui temelie stă smerenia, ci şi multă iscusinţă lăuntrică, sfat neîncetat cu duhovnicul şi o retragere din zbuciumul lumii.
Revista pe care o ţineţi în mână a încercat să surprindă frânturi din această tainică nevoinţă, despre care lumea, cu nestatorniciile ei, are prea puţin habar. Şi totuşi, aşa cum sfinţii o mărturisesc, lumea se sprijină pe această luptă a duhului, chiar dacă, în ignoranţa ei trufaşă, uneori o desconsideră. Nevăzuţi, înveşmântaţi în Dumnezeu, monahii luptă pe viaţă şi pe moarte veşnică pentru mântuirea lor şi a lumii, care e prea ocupată ca să-şi mai aducă aminte de ei.
Noi am ridicat un colţ din draperia cu care ei îşi ascund, smeriţi, nevoinţa. Nădăjduind că îndrăzneala noastră nu îi va tulbura, îţi urăm bun venit, cititorule,
în arena atleţilor lui Hristos!