LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa & monahala

Share

„Ortodoxia nu este folclor…”
În cadrul popularei emisiuni de televiziune – Cuvântul păstorului – difuzată pe primul canal al televiziunii ruse, în data de 23 iunie a.c., Mitropolitul Kiril de Smolensk şi Kaliningrad, preşedintele departamentului Relaţii Externe al Patriarhiei Ruse, a lansat un avertisment dur la adresa Ortodoxiei „triumfaliste” contemporane: „Astăzi, anumiţi ortodocşi sunt, vai!, convinşi că lucrul cel mai important în viaţa duhovnicească este manifestarea extremă a credinţei lor în tradiţiile şi obiceiurile religioase… Această Ortodoxie nechibzuită şi folclorică creează un teren propice pentru dezvoltarea activităţii a tot felul de secte…” Vlădica Kiril şi-a manifestat îngrijorarea în privinţa pierderii miezului mesajului evanghelic pentru generaţiile ce vor urma, dacă nu ne vom transfigura complet viaţa noastră întru Hristos: „Ortodoxia nu este folclor, nici obiceiuri, nu este un muzeu, ci Viaţă”. Cuvintele Mitropolitului nu au rămas fără ecou, ele intensificând disputa în Biserica Rusă în privinţa „duhovniciei cele nemântuitoare”.

Se contesta ecumenicitatea Patriarhului Bartholomeu
Un tribunal turc, printr-o sentinţă din data de 19 iunie 2007, a negat dreptul Patriarhului Bartholomeu al Constantinopolului de a fi considerat Patriarh al întregii lumi ortodoxe (peste 300.000.000 de ortodocşi). Controversa ecumenicităţii Patriarhiei din Istanbul este destul de veche, turcii încercând prin mai multe sentinţe judecătoreşti din anii trecuţi să-l considere pe Patriarhul Bartholomeu doar ca întâistătător al ortodocşilor din Fanar, motivând că statutul actual al Patriarhiei ecumenice contravine legislaţiei turce şi constituie un precedent periculos pentru kurzii şi celelalte minorităţi din Turcia care ar putea cere pe viitor mai multe drepturi.
„Ankara este împotriva caracterului ecumenic al Patriarhiei”, „Nu-l recunosc pe Patriarh!”, „Războiul neortodox al războinicilor turci”– iată doar câteva dintre zecile de titluri de primă pagină ce au inflamat presa de la Atena şi Salonic în aceste zile. Prim‑miniştrii Greciei şi Turciei, de curând, au avut chiar o întâlnire specială asupra chestiunii în cauză. Umilinţele Patriarhului Bartholomeu se pare însă că nu mai contenesc…

Un an de la minunea de la Efes
În luna august se împlineşte un an de la puternicul incendiu de pădure ce a pârjolit împrejurimile Efesului – Turcia. Pe muntele Bülbül de la sud de oraş, după cum se cunoaşte, se află casa în care a locuit Maica Domnului. Acest locaş sfânt este vizitat în fiecare an de milioane de pelerini din lumea întreagă. Pădurile din apropierea casei Maicii Domnului, în vara trecută, au ars în întregime, mai multe zile la rând. Flăcările, fără a putea fi stinse de mâna omenească, au cruţat în mod neaşteptat însă casa Născătoarei de Dumnezeu. Iată ce consemna în acele zile ziarul turc Milliyet, care apare la Istanbul, despre această întâmplare minunată: „Incendiul de pădure s-a stins prin intervenţie dumnezeiască la doar cinci metri de casa Maicii Domnului”. Prin urmare, o minune de Sus, din zilele noastre, recunoscută chiar de un cotidian al naţionaliştilor turci.

Preoti, monahi si credinciosi protestatari…
Luna trecută, pe data de 19 iunie, a avut loc premiera operei „Minunatele nume ale lui Alah”, comandată de Prinţul Charles celui mai bogat compozitor britanic la ora actuală – John Tavener. Locul premierei – celebra catedrală catolică Westminster din centrul Londrei. Autorul, preamărind cele 99 de nume ale lui Alah din Coran, într-o compoziţie cu multe elemente corale arabe, şi-a atras prin aceasta marea antipatie a credincioşilor din Marea Britanie. După terminarea concertului de la Westminster, în faţa catedralei s-au adunat laolaltă preoţi, monahi şi credincioşi catolici, dar şi protestanţi şi ortodoşi, care au protestat împotriva preamăririi lui Allah într-un locaş creştin. „Alah nu este Dumnezeul nostru din Sfânta Treime”, „Cine nu cinsteşte pe Fiul, nu poate cinsti pe Tatăl” – au scandat cei adunaţi în faţa catedralei. Născut într-o familie prezbiteriană, John Tavener a trecut la ortodoxie în anii ’70. Se pare însă că ultima vreme a devenit foarte captivat de sufism. Ziarul Turkish Dailly News anunţă că primul concert al lui Tavener din afara Marii Britanii cu noua sa operă va avea loc în biserica Sfânta Irina din Constantinopol – astăzi muzeu.

Traduceri realizate de monahii
Mai multe maici ortodoxe de la mânăstirea Novo-Tihvinsk – Ekaterinburg sunt implicate, începând din anul acesta, într-un amplu program de traducere a textelor patristice greceşti în limba rusă. Mânăstirea Novo-Tihvinsk a fost întemeiată în anul 1799. Închisă în perioada sovietică, ea a fost redeschisă după zeci de ani de paragină, în anul 1992. Astăzi vieţuiesc aici aproximativ 100 de monahii. Multe personalităţi din lumea ortodoxă greacă poposesc de câteva ori pe an la Tihvinsk. Desele contacte dintre mânăstirile greceşti şi Mânăstirea Novo-Tihvinsk au născut o strânsă colaborare plină de rodnicie. De curând, maicile din această mânăstire misionară au tipărit două interesante cărţi, netraduse încă în limba rusă: Omiliile Sfântului Isihie al Ierusalimului (sec.V); şi Omiliile Sfântului Vasile al Seleuciei şi Isauriei (sec. IV). Pe când o astfel de binecuvântată îndeletnicire şi în mânăstirile noastre?

S-a redeschis una din cele mai vechi mân`stiri ale Rusiei
După 80 de ani de vitregii, una dintre cele mai vechi mânăstiri ale Rusiei – Sfântul Nicolae din Radoviţî, situată în apropierea Moscovei, a fost redeschisă de curând. În perioada comunistă, după ce a fost jefuită în cel mai barbar chip, imensele clădiri ale mânăstirii au căpătat diferite întrebuinţări: spital, tabără de prizonieri, iar începând cu anii ‘60 , sediu administrativ şi grajduri pentru o fermă de vaci „fruntaşă”. Mânăstirea a fost întemeiată la începutul sec. al XV-lea de către un ieromonah din Tesalia, care îl însoţise pe mitropolitul grec Fotie, la Moscova. În 1431, după moartea mitropolitului, Pahomie ieromonahul se va retrage în apropiere de Iegorievsk, unde se nevoieşte cu asprime în singurătate. În 1914, mânăstirea lui Pahomie avea 5 biserici mari şi sute de chilii pentru adăpostirea pelerinilor, sărmanilor şi a copiilor orfani. În decembrie 2006, printr-o hotărâre a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse se pun bazele legale ale redeschiderii mânăstirii. Resfinţită în această primăvară (ceea ce a mai rămas din vechea lavră), mânăstirea aspiră, prin osteneala monahilor săi, să reajungă în câţiva ani la vrednicia de odinioară printre vechile mânăstiri ale Rusiei.

Volumul al 13-lea al Enciclopediei ortodoxe
În ultimele două luni, piaţa moscovită de carte s-a îmbogăţit cu o nouă lucrare, mult aşteptată de credincioşi – volumul al XIII-lea din Enciclopedia ortodoxă. Primul volum din Enciclopedie a apărut în anul 2000, cu prilejul Jubileului creştin. Seria enciclopedică este realizată de către teologi, monahi, oameni de ştiinţă şi mari personalităţi ale culturii din Rusia. În nici două luni de la lansare, s-au vândut deja mii de exemplare din acest ultim volum, primele volume din serie fiind epuizate aproape în întregime. Colectivul redacţional realizează la ora actuală o emisiune religioasă foarte populară la televiziunea rusă de stat, precum şi numeroase filme ortodoxe. Pentru iubitorii de carte, Enciclopedia poate fi accesată şi pe site-ul sedmitza.ru.