LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa şi monahala

Share

Canonizarea marelui Mitropolit moldovean Varlaam
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat, la propunerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, trecerea în rândul sfinţilor a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, la 350 de ani de la moartea sa. Data de prăznuire a fost fixată pe 30 august. La ceremonia de canonizare au participat mii de credincioşi din întreaga ţară alături de înalţi ierahi şi demnitari de stat. Mitropolitul Varlaam a avut o contribuţie importantă, în prima jumătate a secolului al XVII‑lea, la apărarea credinţei ortodoxe, dezvoltarea limbii literare româneşti şi afirmarea conştiinţei naţionale. Retras la mânăstirea Secu, unde a trăit în aspre nevoinţe, Mitropolitul cu viaţă sfântă s-a mutat la cele veşnice în anul 1657.
Teama nejustificata fata de puterea crescânda
a Ortodoxiei în Rusia

Zece savanţi ai Academiei Ruse de Ştiinţe, dintre care doi laureaţi ai Premiului Nobel pentru Fizică, au adresat nu de mult o scrisoare preşedintelui rus Vladimir Putin, prin care protestează împotriva propunerii Bisericii Ortodoxe Ruse de a introduce în şcoli, ca materie obligatorie, manualul „Fundamentele Ortodoxiei”. „Constatăm că o nouă ideologie naţională şi religioasă este pe cale să ia naştere în ţara noastră, prezentându-se ca o reparaţie morală pentru credincioşi, însă purtând amprenta xenofobiei, negării democraţiei şi cultului puterii”- estimează semnatarii. „Oamenii de ştiinţă atrag atenţia societăţii asupra gravului pericol pe care-l constituie clericalismul, ce agresează Constituţia”. Mitropolitul Kiril de Smolensk, preşedintele departamentului Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei a dat însă un răspuns pe măsură acuzaţiilor celor zece academicieni: „Nu se pune problema niciunei clericalizări în Rusia… Clericalizarea ar putea avea loc doar în cazul în care preoţimea şi-ar asuma puterea laică. Dacă, de pildă, un Mitropolit ar fi numit în ţara noastră ministru al Cercetării, s-ar putea vorbi atunci de clericalizare” – relatează agenţia RIA Novosti.

Biserica Ortodoxa Rusa se implica solid şi eficient în societate

Academia Teologică din Moscova a creat un al treilea ciclu de formare pe lângă Departamentul de Relaţii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse. Cu o durată de 2 ani, cursul pregăteşte viitori specialişti în domeniul relaţiilor inter-ortodoxe, inter-creştine, şi relaţiilor complexe dintre Biserică şi societate. Specialişti vor lucra atât în departamentele sinodale şi de formare ale Bisericii Ortodoxe Ruse cât şi în instituţiile laice care întreţin relaţii strânse cu Biserica. Responsabil cu pregătirea viitorilor specialişti, atât de necesari în societatea post-sovietică, a fost numit un ieromonah – Sava Tutunov.

Prima traducere
a ­Evangheliei
în limba inguşa

Pentru prima oară, una din cărţile Bibliei, Sfânta Evanghelie după Luca, a fost tradusă în inguşă, limbă vorbită de un mic popor din Caucaz, ce formează actuala Republică Inguşetia, situată în apropierea mai cunoscutei Republici Cecenia. Traducerea a fost publicată în peste o mie de exemplare de către Institutul de Traducere a Bibliei în colaborare cu Comisia Biblică Sinodală a Patriarhiei Moscovei. Autoarea acestei traduceri este o cunoscută jurnalistă inguşă – Hava Bataeva, care a lucrat peste opt ani la pregătirea textului, beneficiind de ajutorul mai multor specialişti. Institutul de Traducere a Bibliei este o asociaţie publică, care încearcă să facă accesibile cărţile Sfintei Scripturi diferitelor popoare ce au alcătuit odinioară Imperiul Ţarist. Activitatea lui este plasată astăzi sub patronajul Academiei de Ştiinţe a Rusiei.
Biserica ortodoxa din Emiratele Arabe Unite
Ceremonia punerii pietrei de temelie a primei biserici ortodoxe ruse din Peninsula Arabică a avut loc pe data de 9 septembrie a.c. la as-Shariqah, în Emiratele Arabe Unite. Manifestarea s-a desfăşurat sub un cort instalat deasupra viitorului amplasament al bisericii, în apropierea unei cruci ortodoxe. În ciuda temperaturii foarte ridicate (peste 40°C), mai multe sute de credincioşi ortodocşi – ce locuiesc ori îşi desfăşoară activitatea în această ţară – au asistat la ceremonie. Hotărârea construirii unei biserici ortodoxe a fost aprobată de către conducerea Emiratelor încă din anul 2005. (RIA-Novosti)