LOADING

Type to search

Înalt Prea Sfintitul Daniel, ­Mitropolitul Moldovei şi ­Bucovinei, este noul Patriarh

Share

Înalt Prea Sfinţia Sa a fost ales în această funţie, cu 95 de voturi, de către Colegiul Electoral Bisericesc, întrunit la Palatul Patriarhal pe data de 12 septembrie. Votanţii au avut de ales între Înalt Prea Sfinţitul Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi Prea Sfinţitul Ioan Selejean, Episcopul Covasnei şi Harghitei. Cei trei candidaţi au fost desemnaţi de către Sfântul Sinod care s-a reunit în aceeaşi zi, în cursul dimineţii, la Reşedinţa Patriarhală. Ei au fost desemnaţi prin trei tururi de scrutin, în următoarea ordine: Î.P.S. Daniel, în primul tur, Î.P.S. Bartolomeu în cel de al doilea şi P.S. Ioan în cel de al treilea.
La finalul procedurilor de votare Î.P.S. Daniel s-a adresat presei în calitate de Patriarh ales al Bisericii Ortodoxe Române:
„Dorim să ne exprimăm recunoştinţa faţă de Sfântul Sinod şi membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea pe care ne‑au acordat-o, şi în acelaşi timp să ne exprimăm dorinţa de a sluji Biserica Ortodoxă Română aşa cum a slujit-o vrednicul de pomenire Prea Fericitul Patriarh Teoctist, care ne‑a lăsat o moştenire luminoasă, bogată, pe care noi trebuie să o păstrăm, să o preţuim, şi să o cultivăm. În acelaşi timp dorim să exprimăm rugămintea ca toţi cei care iubesc biserica şi ţara noastră să ne ajute, pentru că Patriarhul nu lucrează singur, ci împreună cu Sinodul, cu toţi clericii din patriarhia română, cu monahii şi monahiile, cu tot credincioşii, cu toate instituţiile noastre misionare, culturale, sociale, cu societatea românească în general. Avem nevoie de sfatul dumneavostră, de încurajarea dumneavoastră, avem nevoie de cooperarea dumneavoastă a tutruror şi considerăm că Dumnezeu ne va binecuvânta atunci când noi ne apropiem de El, ascultând cuvântul Evangheliei, împărtăşindu-ne din Sfintele Taine şi săvârşind fapte bune. Să ne ajute bunul Dumnezeu să simţim bucuria roadelor, care vine celor care se dăruiesc bisericii şi poporului român.”
După votul Colegiului Electoral Bisericesc, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit din nou şi a validat alegerile. Instalarea Înalt Prea Sfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Patriarhul ales al Bisericii Ortodoxe Române, se va face în data de 30 septembrie. Tot atunci se va vacanta şi scaunul de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pentru care se vor organiza alegeri în luna noiembrie.