LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa şi monahala

Share

Întronizarea celui de‑al VI-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române
Pe data de 30 septembrie 2006, la Bucureşti, a avut loc ceremonia întronizării celui de-al VI-lea Patriarh al BOR, în persoana PF Părinte Daniel Ciobotea – ales pentru scaunul Patriar­hal în data de 12 septembrie. Întronizarea Patriarhului a început cu Sfânta Liturghie de la Catedrala Patriarhală, la care au slujit toţi Mitropoliţii României. Întreg ceremonialul s-a desfăşurat conform canoanelor. După Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod s-a reunit într-o şedinţă solemnă, în cadrul căreia noul Patriarh a primit mesaje de felicitare din partea a numeroase oficialităţi şi a Bisericilor Ortodoxe din întreaga lume.
“Cea dintâi dorinţă şi cea dintâi da­torie a noastră ca nou Patriarh al Bi­sericii Ortodoxe Române constă în păstrarea, preţuirea şi cultivarea moş­te­nirii spirituale luminoase pe care ne-a lăsat-o fericitul întru pomenire Pă­rintele nostru Patriarh Teoctist. În al doilea rând, datoria noastră constantă este promovarea comuniunii frăţeşti, a coresponsabilităţii şi a conlucrării cu toţi ierarhii din Sfântul Sinod, pentru a păstra şi apăra credinţa ortodoxă şi unitatea Bisericii noastre…” – a ţinut să sublinieze, cu acest prilej, în cuvântul său, PF Daniel. La Palatul Cotroceni, în după amiaza aceleaşi zile, preşedintele României, Traian Băsescu, i-a înmânat PF Părinte Daniel, Patriar­hul României, Ordinul Naţional Stea­ua României în Grad de Mare Cruce.
Egipt – Creştinii convertiti la islam
ar putea reveni
la vechea religie

Egiptul, din punct de vedere religios, poate trăi o adevărată revoluţie, dacă justiţia din această ţară ar reuşi să se pronunţe favorabil asupra unei legi – dezbătute în aceste zile – prin care creştinii convertiţi la islam şi-ar putea recăpăta vechea religie. „Aceasta ar fi o probă a libertăţii religioase din ţara noastră”- se pronunţă unii jurişti. „Ar fi o frondă adusă legii islamice”- sunt de părere, pe de altă parte, mulţi avocaţi şi magistraţi egipteni. Neliniştea creştinilor şi indignarea musulmanilor din Egipt sunt tratate însă de către stat ca o problemă minoră. De mai multe decenii, creştinii din această ţară devin musulmani, în general, pentru a obţine mai uşor o slujbă. Întrucât legea islamică aplică pedeapsa cu moar­tea pentru apostazia de la credinţa musulmană, de teamă, foarte mulţi creştini nu mai încearcă apoi să revină la convingerile avute anterior.
Patriarhia Ecumenica – veşti bune
Patriarhul ecumenic Bartholomeu I s-a întâlnit la începutul acestei luni, la Ankara, cu noul preşedinte al Republicii Turcia, Abdullah Gül, în încercarea de a rezolva măcar în parte unele din problemele presante, apărute anul acesta, ce ţin de relaţia Patriarhiei Ecumenice cu statul turc. S-au discutat, printre altele, chestiunea redeschiderii Academiei Teologice din insula Halki şi a sechestrării bunurilor Bisericii Ortodoxe de către autorităţile turce. Preşedintele turc şi-a afirmat cu acest prilej disponibilitatea de a contribui la rezolvarea tuturor problemelor ce preocupă Patriarhia Ecumenică. După întâlnire, Patriarhul Bartholomeu a declarat că aceasta a fost una „pozitivă şi promiţătoare”
Precizari din partea Biroului de Presa
al BOR

Privitor la speculaţiile din ultima perioadă, referitoare la presupuse legături între Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi organizaţii masonice de orice coloratură, Biroul de Presă al Patriarhiei Române aduce următoarele precizări: „Conform bunului simţ şi uzanţelor de protocol din orice ţară civilizată, cabinetul patriarhal a răspuns la toate mesajele de condoleanţe primite cu ocazia funeraliilor la trecerea în veşnicie a adormitului întru fericire Părintele Patriarh Teoctist, indiferent de credinţă religioasă sau ideologie. În acest sens, au fost trimise răspunsuri de mulţumire la mesajele de compasiune ale conducătorilor sau reprezentanţilor tuturor confesiunilor creştine, ale altor credinţe religioase, instituţiilor statului, organizaţiilor şi asociaţiilor bisericeşti şi laice din ţară şi străinătate, inclusiv celor trimise în nume personal de numeroşi credincioşi. Respectarea acestor reguli de politeţe nu presupune şi împărtăşirea opiniilor şi convingerilor celor ce trimit mesaje sau scrisori pe adresa Patriarhiei Române. Şi cu acest prilej, precizăm faptul că Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel nu a făcut şi nu face parte din nicio lojă masonică din ţară sau din străinătate, nici nu împărtăşeşte altă credinţă decât credinţa Bisericii Ortodoxe”.
Conferinta internationala dedicata Sfântului Maxim Marturisitorul
În capitala Georgiei, Tbilisi, a avut loc, între 9 şi 15 octombrie a.c., o importantă reuniune bisericească internaţională, dedicată personalităţii Sfântului Maxim Mărturisitorul, valoroasei sale opere dogmatico–filocalice. Reuniunea a fost organizată de Patriarhia Georgiei în colaborare cu Centrul Teologic Sfântul Maxim Mărturisitorul din această ţară. Programul, desfăşurat pe secţiuni, a cuprins mai multe conferinţe şi dezbateri, dar şi un interesant pelerinaj la locurile sfinte, legate de Sfântul Maxim – inclusiv mormântul acestui mare Sfânt. Numeroşii participanţi au avut, de asemenea, fericitul prilej, să aducă un omagiu venerabilului Patriarh Elie al II-lea al Georgiei care, anul acesta, aniversează 30 de ani de la întronizare.