LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa şi monahala

Share

Centrul de Presa „Basilica“ al BOR
„Foarte mulţi oameni nu mai pot veni la biserică, fiind departe de ea sau fiind bolnavi, bătrâni, în suferinţă… Iar cei care vin duminică de duminică la biserică au nevoie ca în timpul săptămânii să-şi întărească credinţa, să o îmbogăţească prin emisiunile posturilor de televiziune şi radio, pentru a putea transmite şi altora credinţa ortodoxă. Suntem parte vie din Biserică, în fiecare clipă, în fiecare ceas, în fiecare zi, în fiecare săptămână“ – a declarat Patriarhul BOR, PF Părinte Daniel, după slujba de sfinţire a studiourilor TV şi Radio Trinitas din Bucureşti, în ziua praznicului Sf. Dimitrie cel Nou (27 octombrie). Cele două studiouri inaugurate recent aparţin noului Centru de Presă Basilica al Patriarhiei Române, alături de ziarul „Lumina“ şi de o agenţie de ştiri. Deschiderea celor două studiouri s-a făcut într-un timp record: mai puţin de trei săptămâni.
„70% din activitatea televiziunii se va desfăşura la Bucureşti, iar 70% din activitatea postului de radio se va desfăşura la Iaşi“ – a ţinut să sublinieze cu acest prilej Patriarhul. Au fost acordate, la deschidere, „Crucea moldavă“ pentru mireni şi Diploma de Onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ preşedintelui CNA, dl. Răsvan Popescu, şi d-lui Radu Teodorel, membru CNA.
Sinaxa monahala
Pe data de 12 noiembrie 2007, la Mânăstirea Christiana din Bucureşti a avut loc Sinaxa monahală, cu participarea stareţilor, stareţelor şi duhovnicilor mânăstirilor din Arhiepiscopia Bucureştilor. A fost invitat să participe la Sinaxă Preafericitul Părinte Daniel, noul Patriarh al BOR. După slujirea Sfintei Liturghii a urmat o şedinţă de lucru cu dezbaterea următoarelor teme: „Viaţa monahală în timpul Sf. Ioan Gură de Aur şi astăzi”, „Tradiţie şi dinamism în viaţa monahală de astăzi”, „Misiunea monahului de astăzi”. Au luat cuvântul cu acest prilej PF Patriarh Daniel, PC Ierom. Policarp Chiţulescu de la Biblioteca Sf. Sinod, PC Ierom. Siluan Ionaşcu, stareţul Shitului Sf. Nicolae Sitaru, şi PC Monahie Mihaela Costache, directoarea Seminarului Sf. Filofteia – Pasărea, stareţa Mânăstirii Pasărea.
Noi eparhii româneşti
Sfântul Sinod al BOR a hotărât luna trecută înfiinţarea şi reactivarea in cadrul Patriarhiei Române a următoarelor eparhii: Episcopia Sălajului, cu sediul in municipiul Zalău; trei eparhii în Republica Moldova: – Episcopia de Bălţi (fostă a Hotinului) cu sediul in municipiul Bălţi, Episcopia Basarabiei de Sud (fostă Cetatea Albă-Ismail), cu sediul în oraşul Cantemir, Episcopia Dubăsarilor şi a toată Transnistria (fosta Misiune Ortodoxă Română din Transnistria) cu sediul la Dubăsari – în cadrul Mitropoliei Basarabiei. Se vor mai înfiinţa: Episcopia Spaniei şi Portugaliei (Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale si Meridionale); Episcopia Australiei si Noii Zeelande, cu sediul la Melbourne, dependentă în mod direct de Patriarhia Română.
Patriarhia Moscovei riposteaz` pe nedrept
Biserica Ortodoxă Rusă a cerut în mod oficial Bisericii Ortodoxe Române să renunţe la reactivarea eparhiilor din Republica Moldova şi Ucraina, considerând acest fapt „un gest neprietenesc”, întrucât teritoriile românofone în cauză „aparţin canonic de Patriarhia Moscovei”. „Sfântul Sinod a primit cu profundă îngrijorare şi regret ştirea că Biserica Ortodoxă Română a hotărât să constituie pe teritoriul canonic al Patriarhiei Moscovei trei noi eparhii cu sedii in oraşele Bălţi, Cantemir si Dubăsari”, ni se comunică, de asemenea, printr-o recentă declaraţie a Patriarhiei Ruse. Pentru obiectivizare: considerăm că ar fi de nedorit şi nespus de întristător pentru fraţii pravoslavnici ruşi o Republică Pskov ori Novgorod, cu o Biserică ortodoxă aparţinând canonic de Patriarhia Bulgară, de pildă, în care Rusia nu ar avea nicidecum dreptul la eparhii proprii „pe motive canonice”…
Un muzeu al Gulagului
Patriarhul Alexei al II-lea al Rusiei a susţinut recent ideea înfiinţării unui Muzeu al victimelor Gulagului sovietic. „Am cerut tuturor episcopilor noştri să adune orice fel de informaţie privitoare la victimele represiunilor, asupra bisericilor, mănăstirilor, centre­lor culturale şi artistice distruse”, a declarat Patriarhul rus, în Catedrala Hristos Mântuitorul de la Moscova, în cadrul unei întâlniri cu membrii grupului de reflexie Valdai.
El a amintit cu acest prilej de una dintre Golgotele Rusiei: poligonul de la Butovo, de lângă Moscova, unde au fost împuşcaţi aproape 30.000 de oameni. Maşina represiunii lui Anti­hrist lucra atât de intens în 1937, încât în acel loc se împuşcau zilnic mai mult de 500 de persoane. „Obiectivul urmărit era ca numele lui Dumnezeu să nu mai fie pronunţat în Uniunea Sovietică”, a conchis Patriarhul Alexei.