Actualitate panortodoxa şi monahala
Share
Parintele Ioanichie Balan ‑ biograful sfinteniei româneşti ‑ s‑a mutat la cele veşnice
Pe data de 22 noiembrie 2007, părintele Ioanichie Bălan de la Sihăstria, unul dintre ultimii mari duhovnici ai României, la vârstă de 77 de ani, a plecat la cer. Slujba prohodirii a avut loc pe 24 noiembrie, fiind oficiată de către PS Casian al Dunării de Jos, împreună cu PS Calinic Botoşăneanul şi PS Ioachim Băcăoanu. Până la obşteasca înviere, părintele are ca loc de odihnă cimitirul mănăstirii, unde sunt înmormântaţi, de asemenea, toţi marii duhovnici ai Sihăstriei. Dumnezeu să‑l odihnească în pace!
Ravenna şi primatul papal in Biserica
După declaraţia de la Ravenna, în urma dialogului dintre ortodocşi şi romano‑catolici, chestiunea primatului papal în Biserică rămâne în continuare o temă confuză, nu atât pentru presă, cât mai cu seamă în mintea unor reprezentanţi ai Vaticanului. În timp ce ortodocşii vorbesc despre cinstirea acordată Episcopului Romei în primul mileniu, până la schisma dintre Răsărit şi Apus, percepând papalitatea în evoluţia ei ca pe o erezie, directorul Biroului de presă al Vaticanului, Federico Lombardi, declară, în urma acestui dialog: „Recunoaşterea primatului Episcopului Romei este un important prim pas în direcţia cea bună“. Subliniind că documentul reuniunii stipulează nevoia studierii modului de exercitare a primatului papal după fundamente scripturistice şi teologice, el adaugă: „A fost recunoscut primatul la nivel universal al Episcopului Romei din timpurile străvechi, dar nu există încă un acord privitor la prerogativele şi fundamentele lui teologice şi biblice.” Ortodocşii sunt chemaţi iarăşi, peste doi ani, la un nou dialog asupra primatului papal în primul mileniu. Ce se urmăreşte de fapt?
Piatra de temelie la Catedrala Mântuirii Neamului
Pe data de 29 noiembrie a.c., Patriarhul BOR, PF Daniel, a sfinţit la Bucureşti, pe Dealul Arsenalului, noul amplasament al viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, marcat printr‑o cruce de marmură albă. Catedrala va avea două hramuri: Sf. Apostol Andrei si Înălţarea Domnului. Au luat parte la eveniment, pe lângă politicieni, mai mulţi Mitropoliţi şi Episcopi din Sf. Sinod, dar şi, în mod surprinzător, ÎPS Vladimir, Mitropolitul Bisericii Ortodoxe din Moldova, subordonat Patriarhiei Ruse. În discursul pe care l‑a rostit cu această ocazie, PF Daniel a mulţumit oficialilor prezenţi la ceremonie şi a declarat ca nădăjduieşte să se reîntâlnească peste „patru, cinci, maximum şase, şapte ani, când se va termina construcţia”. Potrivit estimărilor, catedrala va costa 200 de milioane de euro, fără finisaje; alţi 200 de milioane vor mai fi însă necesari pentru pictură, mobilier şi restul amenajărilor. În Catedrală se vor putea aduna la praznice 4.000‑5.000 de persoane, iar în viitoarea piaţă din faţa acesteia, la sărbătorile importante, peste 30.000 de credincioşi.
Preoti ortodocşi chinezi
În cadrul unei reuniuni, dedicată celei de a 50‑a aniversări a autonomiei Bisericii Ortodoxe din China, care a avut loc la sfârşitul lunii noiembrie la Moscova, Biserica Ortodoxă Rusă s‑a arătat dispusă de a pregăti, cât mai curând, preoţi ortodocşi chinezi. Se estimează că la data actuală există peste 15000 de credincioşi ortodocşi în China, dar nici un preot autohton. Biserica Ortodoxă din această ţară a devenit autonomă în 1956. Avea, în acel an, 2 episcopi, mai mulţi preoţi, şi aproape 20000 de credincioşi. Distrusă definitiv în perioada „revoluţiei culturale”, aceasta este alcătuită astăzi din numai 4 parohii. Ruşii sunt gata să trimită chiar, pentru interimat, preoţi din Siberia, cunoscători ai limbii chineze, până la formarea unui nou cler local. În lunile următoare sunt aşteptaţi paşi concreţi în această direcţie.
Academie Teologica Ortodoxa în Africa, la Kinshasa
Preafericirea Sa Theodoros al II, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, a inaugurat, în toamna acestui an, a treia mare Academie Teologică Ortodoxă din Africa, după cele din Alexandria şi Nairobi, la Kinshasa, în Congo. Cursurile vor fi predate în limba franceză. Academia a fost construită prin eforturile Mitropolitului Ignatios de Africa Centrală, lângă biserica Sf. Athanasie Atonitul, din capitala Republicii Congo. Ea dispune de săli de curs spaţioase, o mare bibliotecă, sală de lectură, un cămin, precum şi de o clinică medicală. Studenţii au început deja studiile în luna noiembrie a.c. Reprezentanţii guvernului congolez au ţinut să mulţumească, la ceremonia de inaugurare a noii Academii, Bisericii Ortodoxe pentru contribuţia sa deosebită din această ţară, asigurând pe Patriarhul Theodoros al II că va fi încurajat şi pe viitor orice efort al acesteia.
Plecarea la Domnul la staretului Zosima
Ne‑a întristat vestea dispariţiei fulgerătoare a stareţului Zosima (Schitul Tăriceni, jud. Călăraşi) în plină tinereţe duhovnicească şi creatoare. Dumnezeu să‑l odihnească alături de drepţii care i‑au bineplăcut în veac.