LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa si monahala

Share

Femei în Athos?

În miez de iarnă, pentru întreaga presă elenă, ştirea potrivit căreia 6 femei au pătruns în Sfântul Munte s-a potrivit mai bine decât o mănuşă. Comentat în fel şi chip, evenimentul a „inflamat“ pur şi simplu paginile ziarelor din Atena şi Salonic. Război în toată regula, purtat după „calapoade“ jurnalistice cunoscute: comploturi, manifestări de proporţii, UE, istorii fabuloase etc. În fapt, ce s-a întâmplat? Pentru a protesta împotriva a 5 dintre marile mănăstiri atonite ce îşi revendică unele terenuri în satele lor (câteva mii de hectare, totuşi, într-o zonă turistică), zeci de locuitori de lângă graniţa cu Athosul (Halkidiki), reuniţi într-o „mişcare cetăţenească“, au înaintat „strategic“ pe teritoriul „Republicii monastice“. Şase femei au trecut chiar dincolo de gardul de sârmă al Sfântului Munte, riscând astfel până la un an de închisoare. „Cerem intervenţia guvernului şi a UE pentru ca mănastirile să înceteze odată a mai fi deasupra legilor. Misiunea călugărilor este una strict religioasă şi nu aceea de a se ocupa de afaceri“ – a declarat purtătoarea de cuvânt a manifestanţilor, doamna Kiriaki Malamas. Amintim că în 2003, Parlamentul UE a cerut Greciei, „în numele principiului egalitaţii sexelor“, să ridice interdicţia impusă femeilor, încă din anul 1045, de a  pătrunde în Athos. Numai că monahii athoniţi se raportează în chestiunea dată la cu totul alte legiuri: cele ale Născătoarei de Dumnezeu, pe care ei nu încearcă să le impună parlamentarilor UE, din respect pentru „drepturile omului“.

Mitropolitul Petru al Basarabiei umilit de comuniştii de la Chişinau

Nostalgicii comunişti, aflaţi la câr­ma celui de-al doilea stat românesc – Republica Moldova – nu mai contenesc cu răutăţile. Deşi umiliţi de realitatea faptelor – bănăţenii, oltenii ori basarabenii vorbesc aceeaşi limbă românească limpede şi aparţin aceluiaşi neam (în treacăt fie spus, în Ucraina, de pildă, există o extraordinară disipare lingvistică – peste 20 de dialecte bine conturate) -, reinventează ori de câte ori au prilejul problema limbii. Că unul dintre capii lor declara recent, sus şi tare, cum că primul comunist din istorie a fost Mântuitorul Iisus Hristos, iar pentru acest fapt Biserica din Basarabia trebuie să colaboreze cu comuniştii, este şi aceasta o chestiune „demnă“ de dezbătut. De curând însă, autorităţile de la Chişinău au declanşat un război făţiş împotriva preoţilor şi ierarhilor subordonaţi Patriarhiei Române şi nu celei moscovite. Mai mulţi preoţi, izgoniţi din parohiile lor, au trebuit să recurgă, în chiar primele zile ale lui ianuarie a.c., la un disperat Drum al Crucii, de aproape 50 de km, împreună cu sute de credincioşi, prin satele din sudul Basarabiei. Însuşi Mitropolitul Petru a fost reţinut mai bine de două ore, la sfârşitul lunii decembrie, anul trecut, după un drum în patria-mamă, la vama Leuşeni. Motivul? Vameşii l-au percheziţionat pe înaltul ierarh ca pe un infractor, căutând asupră-i, nici mai mult nici mai puţin, decât droguri. Mitropolia Basarabiei a calificat acest caz, nu de mult, ca unul cu profunde implicaţii politice.

Sankt-Petersburg – cele 5000 de lumânari de la Kazanskaia

Pe data de 12 ianuarie a.c., lângă ca­te­drala închinată icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului Kazanskaia din Sankt-Petersburg, mii de credincioşi au aprins peste 5.000 de lumânări, număr ce reprezintă pruncii ucişi zilnic pe întreg cuprinsul Rusiei prin avort. „Ortodoxia împotriva avortului“ este numele programului derulat de centrul medical pravoslavnic „Viaţa“ din oraşul de pe Neva. În Rusia sunt ucişi anual prin crima avortului aproape două milioane de prunci. Autorităţile locale consideră că după pomenirea de către Biserica Ortodoxă Rusă a celor 14.000 de prunci ucişi de Irod la Bethleem şi în împrejurimile lui, de pe data de 11 ianuarie, organizaţia sus amintită a ales un moment cât se poate potrivit, pe data de 12 ianuarie, spre a trage un semnal de alarmă asupra acestei stări de fapt din Rusia contemporană.

 

Oradea – Aghiasma ecumenica dupa „canoanele“ primarului

Noul Episcop ortodox al Oradei, Bihorului şi Sălajului, PS Sofronie Drincec, şi Episcopul catolic (de rit răsăritean) Virgil Bercea au săvârşit împreună, în acest an, de Bobotează, slujba Aghiasmei celei mari şi sfinţirea apelor Crişului Repede. Ceremonia a avut loc în dreptul podului Ferdinand, din centrul oraşului. Aproape 2.000 de orădeni au luat parte la această slujbă comună, materializată ca urmare a angajamentului, din ziua de Crăciun, al celor doi ierarhi, luat înaintea primarului interimar al municipiului Oradea, Mihai Groza, că cele două „culte“ vor face Boboteaza, în 2008, împreună. Iată că spiritul ecumenic, mărturisit încă de la înscăunare, de către noul Episcop Sofronie Drincec, se confirmă astfel. Singura problemă care apare în urma unor astfel de manifestări ecumenice, şi de care nu prea se ţine seama în ultima vreme, este următoarea: instituţie bisericească sau dreapta credinţă după Predanie?

Ultimele date statistice ale Patriarhiei Ruse

La sfârşitul anului ce abia s-a înche­iat, Patriarhia de la Moscova a dat pu­bli­cităţii ultimele sale date statistice. Reţinem pentru cititorii noştri pe cele mai importante dintre acestea. Biserica Ortodoxă Rusă este formată din 154 de eparhii (cu 11 mai multe, comparativ cu anul anterior). Numărul ierarhilor a crescut de la 168 la 195 în decurs de un an; 147 de episcopi sunt titulari, 48 vicari. În Rusia există la ora actuală 27.942 de parohii. Numărul total al preoţilor: 26.540. Numărul total al diaconilor: 3.301. În întreaga Biserică Ortodoxă Rusă sunt deschise 732 de mănăstiri (anul anterior 713). În Federaţia Rusă există 459 de mănăstiri (219 de călugări, 240 de călugăriţe); în ţările CSI sunt 267 de mănăstiri (128 de călugări, 139 de călugăriţe); 6 mănăstiri ruseşti se află în alte ţări decât spaţiul CSI. Există în Rusia, de asemenea, 10.141 şcoli duminicale. Moscova are 851 de locaşe de cult ortodoxe (incluzând aici parclisele, mănăstirile, dar şi cele 86 de biserici aflate în construcţie). Bisericile parohiale moscovite sunt în număr de 338 din totalul acestora.