LOADING

Type to search

Actualitate panortodoxa si monahala

Share

Hristodulos – Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Elade s-a mutat la Domnul

Diagnosticat cu cancer, cu aproape un an în urmă, Arhiepiscopul Hristodulos, primatul Bisericii Ortodoxe Elene, s-a mutat la Domnul pe data de 28 ianuarie a.c.
Hristodulos a condus Biserica Orto­doxă a Greciei timp de 10 ani (1998- 2008). Între 1967-1974, în perioada dictaturii coloneilor, a ocupat postul de secretar al Sfântului Sinod. Deşi criticat aspru pentru vederile sale acentuat naţionaliste, Hristodulos este cel care îl va invita pe Papa Ioan Paul al II-lea, în anul 2001, să viziteze Atena. „Simplitate, caracter combativ şi iubire nemărginită faţă de Grecia” – iată caracterizarea  făcută înaltului ierarh, după mutarea sa la cele veşnice, de către  actualul premier grec, Costas Karamanlis.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Mitropolitului Bartolomeu îi pasa

 

Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Înalt Prea Sfinţitul Bartolomeu Anania, a trimis, pe data de 6 februarie a.c., o scrisoare deschisă Ministrului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, prin care cere reintroducerea Religiei ca materie obligatorie de studiu în ciclul liceal. Considerând că demersul Mitropolitului nu necesită prea multe comentarii, redăm un pasaj din conţinutul scrisorii: „Con­stat cu surprindere că noul proiect al Legii Învăţământului din România, prin articolul 10(1), elimină Religia ca obiect de studiu în ciclul liceal, cu toate consecinţele de rigoare, ceea ce reprezintă un regres faţă de Legea Învăţământului din 1995, care prevedea în articolul 9(1) că «planurile-cadru ale învăţământului pri­mar, gimnazial, liceal şi profesional includ Religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun»”. Să nu-i mai pese oare nimănui de viitorul acestui neam? În mod sigur, îi vor purta de grijă, atunci, alţii… Priviţi doar la miile de moschei din Franţa…

Biserica Ortodoxa Greaca şi-a ales
un nou Întâistat`tor

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Elene, întrunit pe data de 7 februarie 2008, l-a ales pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Ieronim al Tebei si Livadiei ca Arhiepiscop al Atenei şi Primat al Întregii Elade. Cel de-al 20-lea Arhiepiscop al Atenei s-a născut pe data de 30 martie 1938 în localitatea Oinofyta. În 1967 a terminat Facultatea de Teologie a Universitaţii din Atena, fiind hirotonit preot în acelaşi an. Între anii 1977-1978 a frecventat cursurile Institutului pentru Bisericile Răsăritene din Regensburg – Germania. Timp de trei ani (1978–1981), a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Elene. În octombrie 1981, a fost ales Mitropolit de Teba şi Livadia. Credincioşii români poartă viu în amintire gestul mărinimos al ÎPS Sale, din anul 2000, când, de praznicul Preacuvioasei Parascheva, înaltul ierarh grec a adus moaştele Sf. Mare Mucenic Gheorghe în ţara noastră.

Parintele Grigorie B`buş – de la sfintele carti la întâlnirea cu Dumnezeu-Cuvântul

Pe data de 7 februarie 2008, legendarul bibliotecar al Bibliotecii Sfântului Sinod, părintele Grigorie Băbuş, s-a mutat la cele veşnice. Născut pe data de 3 iunie 1915, în Teişani – Prahova, el îşi va îndrepta paşii din fragedă vârstă (13 ani) către Mănăstirea Cheia, unde stăreţea un unchi de-al său, arhimandritul Gheorghe Georgescu. La 18 ani va intra la vestitul Seminar Monahal de la Cernica. Amintim doar câţiva dintre colegii săi, viitori ierarhi şi părinţi duhovniceşti: Patriarhul Teoctist, PS Eftimie al Romanului, PS Gherasim al Râmnicului, părinţii Sofian Boghiu şi Ioasaf Ganea. După terminarea Facultăţii de Teologie din Bucureşti, părintele Grigorie Băbuş va fi hirotonit preot, în anul 1950, pe seama Catedralei Patriarhale. Vor urma însă, în curând, ani grei de detenţie – la Jilava şi la Aiud. Este eliberat prin decretul din anul 1964. Peste un an (1965), va fi numit bibliotecar-şef al Bibliotecii Sfântului Sinod, După peste 40 de ani în slujba Bibliotecii – tezaur a BOR, la sfârşitul lui 2007, părintele Grigorie Băbuş se v­a retrage la Mănăstirea Cheia, locul metaniei sale.Un scurt popas înainte de Cer. Dumnezeu să-l numere cu drepţii!

Biserica Rusa
şi „lupta pentru pace”

La sfârşitul lunii ianuarie 2008, Vladimir Voronin, preşedintele Republicii Moldova, aflat la Moscova pentru o între­vedere cu Vladimir Putin pe tema dosarului transnistrean, a fost primit în audienţă de către Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Alexei al II-lea. Cu această ocazie, liderului comunist de la Chişinau i s-a înmânat o „înaltă” distincţie pentru „contribuţia sa activă la întărirea Ortodoxiei canonice pe teritoriul statului moldovenesc şi creşterea rolului valorilor spirituale în societate”, de către Fundaţia Internaţională pentru Unitatea Popoarelor Ortodoxe. Distincţia, însoţită de un premiu de câteva zeci de mii de dolari, a fost primită în aplauzele gene­roase ale unui public “ales pe sprânceană”, din care nu a lipsit nici Vladimir Putin. „Actul reactivării pe teritoriul Republicii Moldova a aşa-numitei Mitropolii româneşti a Basarabiei reflectă aspiraţia unor cercuri politice care doresc integrarea Moldovei în componenţa României” – a afirmat, după „medaliere”, Alexei al II-lea. Nu e greu de dedus ce „reflectă”, de fapt, astfel de ţeremonii.

Misiunea Bisericii
şi internetul

Un colocviu asupra rolului Internetului în cadrul misiunii Bisericii a reunit la Moscova, timp de 2 zile (31 ian., 1 febr.), sub preşedinţia Arhiepiscopului Filip de Poltava, peste 130 de redactori de site‑uri şi bloguri ortodoxe. Discuţiile, nici nu se putea altfel, au fost transmise în direct pe internet. Pe când o reuniune de acest gen şi în România?

Previous Article